About Usraty

1:52 AM Edit This 0 Comments »
Nama aku ulfa,simple je kan? nama adik berdik aku yg len pun sume pendek2,aku tnye knp, bpak aku ckap sbb name bpak aku pnjang sangat, t kat i/c xckup plak.tp aku bkan nk cite psal diri aku, tu len kali, Ni my siblings name’s.
1- Farhana 5- Zubair 9-Nabila
2-Mukaramah 6- Ulfa 10- Rusydah
3- Abu dzar 7- Tholha 11- Afifah
4-Muaz 8- Wardah

Tgok name2 yg lain,sume simple je, xde muhd, xde ct, xde nurul, sampai dulu aku main tmbah je name aku, jd “Nurul Ulfa’ hehhehhe, ye la, jeles tgok kwan2 yg len, best2 nemenye…tp pape pun, aku bersyukur, nama aku pelik dan senang orang nk ingat aku,yang penting ada makna…huhuhu bwah ni gmbar keluarga aku masa kecik2 dulu tahun 1995, time ni xcukup sorang lagi,aku yg baju kuning tu.



Aku ada 11 siblings, 7 girls, 4 boys n aku yg tengah2, aku ada kakak, ada abg, ada adik laki sorang, dan adik pompuan 4. ramaikan?? Dulu masa kecik2 aku rimas btul,asyik gaduh je, pastu umah selalu bersepah,tensen2, lagi la dulu aku duk umah atuk aku, nenek aku plak selalu je marah kitorang..huhuhu sedey2.. skang da duk umah sndiri, sekmpng ngan nenek ,n skang sume dah besar, sangat seronok, lagi la time raye, sangat meriah.bwah ni ni gmbar terbaru kelaurga aku,tp xde la bru sngat, thun 2005, susah nk ada gmbar yg sume ada,coz susah nk berkumpul.ini pun kurang sorang..







Thun 2004 akak aku yg kedua kawin, dan kini dah ada dua ank, 2005 akak aku yg sulung plak kawin,disusuli abg aku yg ketiga tu plak kawin, n skang ayah aku da ada 4 cucu nk masuk 6,huhuhu sekejap sangat bertambh kan, skang aku da rase seronok sangat ada adik bradik ramai, lagi2 da besar ni, msing2 bleh pk tnggjwab sndiri, so bile cuti je, mak aku goyang kaki je la kat umah.ni plak gmbar cucu2 ayah aku,ada yg xde coz xsempat ambik gmbar lagi...yg atas laki mcm pak lebai tu ank akak aku yg sulung n seblah dia ank abg aku, yg tepi pakai baju kuning 2 plak,ank akak aku yg kedua, n cucu ayah aku yg sulung,dah jadi abg pun,baby boy gak..

Mak bapak aku 2x orang bugis, mak aku org bugis serawak, bapak aku bugis johor, tp asal usul atuk aku belah ayah aku dari indonesia, then nk cite la skit, kisah atuk aku ni, name dia Thahir @ Daeng Taleba bin Daeng Menggati bin Daeng Melukah bin Daeng Patahmanandreng..pelik2 kan namenye, ni la nama2 orang bugis zaman2 dlu, atuk aku ni garang dan sngat baik hati dengan cucunye, tp xlame aku dapat jumpe dia..sebelum aku sekolah atuk aku pergi penghadap Tuhan yg Esa……atuk aku ni ada darah keturunan raja kat sulawesi dulu ( Daeng Patahmanandreng), tp atuk aku xendah pun, mase perang Indonesia ngan belanda, atuk aku diburu oleh askar belanda,coz dlu atuk aku kire pendakwah lah kirenye, sampai la dia kat Malaysia ni dan berkhwin ngan nenek aku yg mase tu umurnye 14 thun…hihihi dan kini aku ada 13 makcik + pakcik, ramaikan, bersepah kat malysia ni, bleh dikatakan seluruh negeri ada makcik+pakcik aku,then nenek aku pun asik melancong sane sini g umah ank2 dia, ntah2 t keluarga aku pun camtu gak kot…hahahaha,skang bleh dikatakan keluarga besar, cucu nenek aku dah nk mencecah 100 org, xtermasuk mentua2 lagi, n cicit lagi,pnjang klo nk cite sal atuk ni,..yang bawah ni gmbar sepupu2 aku, tp ni gmbar yg dah lame,tahun 2003,skarang smakin bertambah lg...hihihi


......................................................................................

Mak aku pulak 4 org adik beradik je, dia ank yg ke 3, tp aku xberape kenal keluarge belah mak aku,coz aku ada yg xkenal sangt,ye la, jumpe xjumpe je, stakat ni sekali je aku g serawak, time 2 aku di ribaan mak aku,time tu aku ank last…mmmm mane nk ingat pape, pastu tahun 1997 mak aku g lg skali tp aku xikut, dia bwak adik2 aku yg bwah aku…. Ye la nk g sume mane la mampu, ayah aku hanya seorang guru, dulu dia ajar sekolah convent, tahun 2000 bapak aku pindah sekolah abg aku yg bisu tu, sbb nk menyelami n memahami abg aku yg semakin meningkat remaja, sampai la skang, baru je nek pngkat jd penolong kanan 2, mak aku plak xberkerja…then baru2 ni,mak aku n ayah aku+adik bungsu g lagi serawak lagi sekali, kami xikut duk umah atuk aku je selama seminggu..….xpela, kitorang pun xkisah…t aku da kawin dah ada kemampuan, nk bpak diorang lg g sane,insyallah….


Ada lagi ni….bnyak nk cite..hihihi yela, dah bnyak ahlinye,kene la cite…. Ramai yg xde abg nk abag,dia kata best…best???? Aku ada 3 abg, abg aku yg Abu Dzar tu dah kawin, n nk msuk ank kedua, dulu dia blajar kat KUIS, after kuis dia sambung kat mesir setahun, dia kawin beberapa bulan sebelum g mesir,isterinye pun same nk g mesir, so akk ipar aku xyah lah risau bile dia kat sane nanti,dan skang dia keje pegawai bhagian zakat kat johor. yang ni gmbar abng aku n isteri dia.



Aku ngan abg aku yg muaz tu, xberapa rapat sangat,ntah la xtau la knp, kekok sngt, dia skang kat UIA ambik Law, ble dia tgok tv, mkan ke or duk mane2 la, aku xbleh nk trut serta,dah mcm orang asing dah..n adik aku laki ni,ada kat KUIS gak ambik Bnking, aku ngan dia bleh tahan rapat,selalu borak2 ngan dia, ni gmmbar aku n adik aku...


Pastu abg aku yg zubair, dulu kecik2 slalu gaduh ngan dia, bkan gaduh besa2 je,sampai tawaf satu umah, sampe nangis2, punca dia kecik je, rebut channel tv, huhuhu tp tu la,masing2 xnk mngalah, t last2 aku yg kene ngan bapak aku…sape yg gaduh ngan dia msti kene mengalah,coz abg aku ni bisu n pekak, kesian kat dia, dulu kecik2 dia normal cam besa,tp disebabkan kecuaian klinik 2, abg aku xdpat diselamatkan, dlu abg aku dmam panas, bwak ke klinik, dia kata xde pape, blik umah smakin truk, bawak kat spital plak,baru dapat tahu, demam panas, then ni la effectnye….alhmdllilh skang dia dah pndai berdikari, dah bekerja kat Shah Alam, under sekolah vokasional…skang aku ksian sngat kat dia, cmne la mase dpan dia t,pasni klo dmam panas jagn pandang enteng, lambat skit buruk padahnya….yg ni gambar abg aku zubair n adik aku wardah


Nk cite ape lg ek….overall aku pling rapat ngan bapak aku, apa2 masalah aku cite kat dia, t la cite pasal aku ngan bpak aku kat post len…da pnjang lebar da ni..huhuhhu

lastly, aku suke keadaan family aku skang, ramai, meriah, mak bapak aku pun da senang skang….then terjawab gak sebhagian, kenapa aku nk kwin awal, ngeh3 aku nk cm nenek aku ni, sempat gak jumpe cicit2 dia sampe skang, then aku sempat jumpe moyang aku,n moyang aku smpat gak jumpe oneng2 (ntah ape name ntah neme slepas cicit tu..aku pun xtau)… selain tu, bpak aku memang glakkan ank dia kawin awal2…hahhaha…aku klo da nmpak ape yg baik, xteragak2 aku nk ikut,hihihi…. xde la, saje je kok.

0 comments:

Sunday, December 14, 2008

About Usraty

Posted by ulfa at 1:52 AM
Nama aku ulfa,simple je kan? nama adik berdik aku yg len pun sume pendek2,aku tnye knp, bpak aku ckap sbb name bpak aku pnjang sangat, t kat i/c xckup plak.tp aku bkan nk cite psal diri aku, tu len kali, Ni my siblings name’s.
1- Farhana 5- Zubair 9-Nabila
2-Mukaramah 6- Ulfa 10- Rusydah
3- Abu dzar 7- Tholha 11- Afifah
4-Muaz 8- Wardah

Tgok name2 yg lain,sume simple je, xde muhd, xde ct, xde nurul, sampai dulu aku main tmbah je name aku, jd “Nurul Ulfa’ hehhehhe, ye la, jeles tgok kwan2 yg len, best2 nemenye…tp pape pun, aku bersyukur, nama aku pelik dan senang orang nk ingat aku,yang penting ada makna…huhuhu bwah ni gmbar keluarga aku masa kecik2 dulu tahun 1995, time ni xcukup sorang lagi,aku yg baju kuning tu.



Aku ada 11 siblings, 7 girls, 4 boys n aku yg tengah2, aku ada kakak, ada abg, ada adik laki sorang, dan adik pompuan 4. ramaikan?? Dulu masa kecik2 aku rimas btul,asyik gaduh je, pastu umah selalu bersepah,tensen2, lagi la dulu aku duk umah atuk aku, nenek aku plak selalu je marah kitorang..huhuhu sedey2.. skang da duk umah sndiri, sekmpng ngan nenek ,n skang sume dah besar, sangat seronok, lagi la time raye, sangat meriah.bwah ni ni gmbar terbaru kelaurga aku,tp xde la bru sngat, thun 2005, susah nk ada gmbar yg sume ada,coz susah nk berkumpul.ini pun kurang sorang..







Thun 2004 akak aku yg kedua kawin, dan kini dah ada dua ank, 2005 akak aku yg sulung plak kawin,disusuli abg aku yg ketiga tu plak kawin, n skang ayah aku da ada 4 cucu nk masuk 6,huhuhu sekejap sangat bertambh kan, skang aku da rase seronok sangat ada adik bradik ramai, lagi2 da besar ni, msing2 bleh pk tnggjwab sndiri, so bile cuti je, mak aku goyang kaki je la kat umah.ni plak gmbar cucu2 ayah aku,ada yg xde coz xsempat ambik gmbar lagi...yg atas laki mcm pak lebai tu ank akak aku yg sulung n seblah dia ank abg aku, yg tepi pakai baju kuning 2 plak,ank akak aku yg kedua, n cucu ayah aku yg sulung,dah jadi abg pun,baby boy gak..

Mak bapak aku 2x orang bugis, mak aku org bugis serawak, bapak aku bugis johor, tp asal usul atuk aku belah ayah aku dari indonesia, then nk cite la skit, kisah atuk aku ni, name dia Thahir @ Daeng Taleba bin Daeng Menggati bin Daeng Melukah bin Daeng Patahmanandreng..pelik2 kan namenye, ni la nama2 orang bugis zaman2 dlu, atuk aku ni garang dan sngat baik hati dengan cucunye, tp xlame aku dapat jumpe dia..sebelum aku sekolah atuk aku pergi penghadap Tuhan yg Esa……atuk aku ni ada darah keturunan raja kat sulawesi dulu ( Daeng Patahmanandreng), tp atuk aku xendah pun, mase perang Indonesia ngan belanda, atuk aku diburu oleh askar belanda,coz dlu atuk aku kire pendakwah lah kirenye, sampai la dia kat Malaysia ni dan berkhwin ngan nenek aku yg mase tu umurnye 14 thun…hihihi dan kini aku ada 13 makcik + pakcik, ramaikan, bersepah kat malysia ni, bleh dikatakan seluruh negeri ada makcik+pakcik aku,then nenek aku pun asik melancong sane sini g umah ank2 dia, ntah2 t keluarga aku pun camtu gak kot…hahahaha,skang bleh dikatakan keluarga besar, cucu nenek aku dah nk mencecah 100 org, xtermasuk mentua2 lagi, n cicit lagi,pnjang klo nk cite sal atuk ni,..yang bawah ni gmbar sepupu2 aku, tp ni gmbar yg dah lame,tahun 2003,skarang smakin bertambah lg...hihihi


......................................................................................

Mak aku pulak 4 org adik beradik je, dia ank yg ke 3, tp aku xberape kenal keluarge belah mak aku,coz aku ada yg xkenal sangt,ye la, jumpe xjumpe je, stakat ni sekali je aku g serawak, time 2 aku di ribaan mak aku,time tu aku ank last…mmmm mane nk ingat pape, pastu tahun 1997 mak aku g lg skali tp aku xikut, dia bwak adik2 aku yg bwah aku…. Ye la nk g sume mane la mampu, ayah aku hanya seorang guru, dulu dia ajar sekolah convent, tahun 2000 bapak aku pindah sekolah abg aku yg bisu tu, sbb nk menyelami n memahami abg aku yg semakin meningkat remaja, sampai la skang, baru je nek pngkat jd penolong kanan 2, mak aku plak xberkerja…then baru2 ni,mak aku n ayah aku+adik bungsu g lagi serawak lagi sekali, kami xikut duk umah atuk aku je selama seminggu..….xpela, kitorang pun xkisah…t aku da kawin dah ada kemampuan, nk bpak diorang lg g sane,insyallah….


Ada lagi ni….bnyak nk cite..hihihi yela, dah bnyak ahlinye,kene la cite…. Ramai yg xde abg nk abag,dia kata best…best???? Aku ada 3 abg, abg aku yg Abu Dzar tu dah kawin, n nk msuk ank kedua, dulu dia blajar kat KUIS, after kuis dia sambung kat mesir setahun, dia kawin beberapa bulan sebelum g mesir,isterinye pun same nk g mesir, so akk ipar aku xyah lah risau bile dia kat sane nanti,dan skang dia keje pegawai bhagian zakat kat johor. yang ni gmbar abng aku n isteri dia.



Aku ngan abg aku yg muaz tu, xberapa rapat sangat,ntah la xtau la knp, kekok sngt, dia skang kat UIA ambik Law, ble dia tgok tv, mkan ke or duk mane2 la, aku xbleh nk trut serta,dah mcm orang asing dah..n adik aku laki ni,ada kat KUIS gak ambik Bnking, aku ngan dia bleh tahan rapat,selalu borak2 ngan dia, ni gmmbar aku n adik aku...


Pastu abg aku yg zubair, dulu kecik2 slalu gaduh ngan dia, bkan gaduh besa2 je,sampai tawaf satu umah, sampe nangis2, punca dia kecik je, rebut channel tv, huhuhu tp tu la,masing2 xnk mngalah, t last2 aku yg kene ngan bapak aku…sape yg gaduh ngan dia msti kene mengalah,coz abg aku ni bisu n pekak, kesian kat dia, dulu kecik2 dia normal cam besa,tp disebabkan kecuaian klinik 2, abg aku xdpat diselamatkan, dlu abg aku dmam panas, bwak ke klinik, dia kata xde pape, blik umah smakin truk, bawak kat spital plak,baru dapat tahu, demam panas, then ni la effectnye….alhmdllilh skang dia dah pndai berdikari, dah bekerja kat Shah Alam, under sekolah vokasional…skang aku ksian sngat kat dia, cmne la mase dpan dia t,pasni klo dmam panas jagn pandang enteng, lambat skit buruk padahnya….yg ni gambar abg aku zubair n adik aku wardah


Nk cite ape lg ek….overall aku pling rapat ngan bapak aku, apa2 masalah aku cite kat dia, t la cite pasal aku ngan bpak aku kat post len…da pnjang lebar da ni..huhuhhu

lastly, aku suke keadaan family aku skang, ramai, meriah, mak bapak aku pun da senang skang….then terjawab gak sebhagian, kenapa aku nk kwin awal, ngeh3 aku nk cm nenek aku ni, sempat gak jumpe cicit2 dia sampe skang, then aku sempat jumpe moyang aku,n moyang aku smpat gak jumpe oneng2 (ntah ape name ntah neme slepas cicit tu..aku pun xtau)… selain tu, bpak aku memang glakkan ank dia kawin awal2…hahhaha…aku klo da nmpak ape yg baik, xteragak2 aku nk ikut,hihihi…. xde la, saje je kok.

0 comments on "About Usraty"