Berkorban demi Cinta????

10:33 PM Posted In Edit This 0 Comments »
erhm.. keluhan demi keluahan ku lahirkan... kebosanan telah melanda dihujung minggu ini, tiada agenda yg menarik...sepatutnya sekarang aku berada kat USM pineng, tp keaadaan xmengizinkan ku melangkah pergi, aku redha dengan ketentuanya.....

Layang-layang ku pantas berputar seperti roda,...asalnya, niat nk study skit subjek "inovasi dalam pengukuran dan penilaian pendidikan"...sambungan dari mlm td,tp hanya beberapa helai dapt aku habiskan , fikiran aku tiba-tiba melayang, melayang mencari sesuatu kebenaran, apakah kebenaran itu.....ia hanya bermain dalam fikiranku, lalu aku decide untuk menterjemahkan apa yg bermain difikiranku itu.....hati aku terpanggil untuk memblog,huh!..


CINTA????

ape yg dikatakan berkorban demi cinta?

Berkorban demi cinta or cinta terkorban? 

huh, terlalu sukar untuk ditafsirkan.... satu persatu bayangan sahabatku berlegar di benak fikiranku.. sahabtku yang selalu bersama ku ketika dibangku sekolah, aku masih mencari di setiap pelusuk kebenaran.....

ape kaitanye ni!!!!!...

erhm entah la, susah nk kata....abaikan.... 

Berbalik pada berkoban demi cinta.... ape yg dikorbankan demi cinta? satu persatu persoalan muncul dari fikiranku, dimana nilai cinta yang sebenar???? berapa nilainya???? sangat xternilai?????maksudnye.....Grrrrrhhhh, aku masih mencari jawapanya.....acap kali aku dengar ada mengatakan berkorban demi cinta dengan menyerahkan segalanya....SEGALANYA-GALANYA....... 

Ape yg dikatakan segala-galanya???tepuk dada tnya hati.....muhasabah diri...suka aku memberi pendapat dari kata-kataku sendiri .... itu bukan berkorban demi cinta , tu maknanye maruah terkorban demi cinta. bukan gitu cik tipah.... yus!!!.. itu lah jawapan yg aku cari dari td....menyerahkan segalanya-galanya hanya selepas dinikahi....itu baru dinamakan cinta, cinta sebenar bukan cinta nafsu.. pernah aku tebaca satu buku susunan Ustz Abdul Raof Dalip: yg menerangkan, kebanyakkan perkahwinan tidak kekal dan tidak mendatangkan kebajikan kepada suami isteri apabila perkahwinan itu hanya kerana mengikut tuntutan hawa nafsu keinginan semata-mata....  

 suka aku berkongsi serangkap kata-kata yang aku pinjam daripada filem "syurga cinta" yg mengatakan:

Jodoh ada tiga jenis jodoh.

Jodoh dari Syaitan… berkenalan, berpegangan tangan, buat maksiat, mengandung lalu bernikah.

Jodoh dari Jin… berkenalan, bertepuk sebelah tangan, lalu dibomoh dan disihirkan sebelah pihak sampai tunduk mengikut kemahuan lalu bernikah.

Jodoh dari Allah… cinta berputik, masuk meminang dan langsung bernikah, itulah SYURGA CINTA.


Dimana tempatku?????

Aku takut nk kata lebih2... aku juga insan kerdil, selalu buat kesilapan, selalu alpa, kadang-kala aku takut termakan dengan kata-kata ku. Ini lah manusia, iman boleh berkurang dan bertambah....na'uzubillah....minta dijauhkan dari segala kekejian.... satu persatu insan yg akrab dngan ku satu ketika dahulu,hanyut, hnyut mengorbankan cintanya dengan seseorang yang tidak pasti....sedangkan merekalah temanku, teman yang dahulu menegah perkara seperti ini, benarlah, "Iman tidak dapat diwarisi". 


Duhai teman,


jika engkau sayang akn diriku,

tegurlah aku jika aku membuat kemungkaran

sulohlah hati ku ketika aku berada dalam kegelapan....


Ya Rabb...

Hambamu ini Dhaif, berilah aku kekuatan dalam memerangi segala kekejian, jauhkan aku dari golongan seperti itu, hamba mintk petunjuk dari mu...teguhkan lah imanku, mudah-mudahan aku istiqamah dalam mencari keredhaan mu.....Amin...

rasenye itu je nk dikongsikan,

ok mintk diri dlu..

daaaa

lawak yang xbleh dimaafkan....

5:49 AM Edit This 0 Comments »


Rumput dan Kuda 


Seorang guru lukisan sedang melihat kertas lukisan milik pelajarnya yang paling malas. 


Cikgu : "Lukisan apa yang kau buat nie Abu, kosong je?" 


Murid : "Kuda makan rumput, cikgu!" 


Cikgu : "Rumputnya mana?" 


Murid : "Sudah habis dimakan kuda, cikgu," 


Cikgu : "Habis tu, kudanya mana?" 


Murid : "Sudah pergi, cikgu! Kalau rumputnya sudah habis, buat apa kuda tu masih di situ?"
 




Pengemis gila


Pengemis : Pak Cik! Kasihanilah saya, saya orang bisu.

Bapak : La? Orang bisu tak kan bleh cakap lak?

Pengemis : Eh, salah! Orang tuli, Pak Cik!

Bapak : Tak kan bleh mendengar?

Pengemis : Eh, bukan! Orang buta, Pak Cik!

Bapak : (Sambil mengeluarkan wang receh)Tidak ada duit!!

Pengemis : Itu ada tiga ratus !

Bapak : Katanya buta, tak kan boleh melihat?

Pengemis : Salah lagi. Orang gila, Pak Cik!!

Kerdilnya diriku....

9:32 AM Edit This 3 Comments »

Malam ini, rase xbleh tido, sbb dah tido siang td kot, tetibe saya rase nak dengar lagu yang dibawa oleh  suhaimi ex-in-team  " Senandung Selawat". first time saya mendengar lagu ini, hati saya trus terpaut dengan lagu ni, lagu yang mendayu dan sangat best, bile saya mendengarnya, saya rasa sangat bahagia, aman menusuk kalbuku, so mlm ni saya nk dengar satu lagu ni je. saya open kat winamp and repeat......hihihihi.

mula-mula saya bukak berita pasal isu "Bekas menteri kesihatan lompat parti"...more

klik..klik..klik...

Sedang jariku ligat mengelik mouse ni... satu persatu blog sahabat-sahabat saya bukak, tiba-tiba mataku menyinggah di satu tajuk "kembali" from cousin..rasa macam menarik... mata ku meneruskan membaca ape yang terkandung disebalik tajuk itu....baca...baca.... dan terus membaca.

Kisah sahabatnya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan di negera Anbiya', kata-kata yang bermadah, sungguh menyentuh perasaanku, MASYAALLAH, tingginya ilmu mu, sehingga dapat menyentuh perasaan ku...ada satu ayat yang amat terkesan pada diriku "menjadi anak2 akhirat yg melihat dunia dari jendela akhirat " . saya sudah membayangi jika diriku ditempat arwah, mengintai senario dunia, keindahan fatamorgana, lalai dengan kealpaan. 

Lalu permata jernih jatuh membasahi pipiku, disulami dendangan lagu selawat junjungan itu, deras menderu terus membasahi pipiku...bertapa kerdilnya diriku ini, bertapa ceteknya ilmuku ini, bertapa lekanya diriku ini.....

Hatiku semakin melonjak ingin mengetahui lebih lanjut, lalu ku klik link blog yang telah diberi oleh cousinku, -Blog Allahyarham yg xsempat dikemaskini- 

Ya Allah, sangat menyentuh hatiku, blog terakhir arwah.. hajat tidak kesampaian untuk pulang ke malaysia bertemu ibu bapanya yang sangat dirinduinya.... 

Benarlah kalam tanzil, "Setiap manusia merasai mati", jodoh maut ditangan Tuhan, Allah akan menarik mana-mana nyawa hambanya yang DIA kehendaki.... apabila tiba ajalnya tiba, tidak tertangguh walaupun sesaat pun, nyawanya akan dicabut.

YA ALLAH, beratnya dosaku ini, masihkah ada masa untuk aku menebusnya, masihkah ada ruang untuk aku mendapat keaampunan mu...

Ya ALLAH... jangan la engkau matikanku, melainkan di dalam iman..

AMIN YA RABBALALAMIN......

Keptusan seorang ayah...

8:41 PM Edit This 2 Comments »

Pada suatu hari, Sang ayah dan ibu sangat marah dan menyesal bila mengetahui anak perempuan mereka hamil.

ayah :Siapa si bedebah tu,Suruh dia datang sini!

sedang si ibu pula menangis teresak-esak....

Si anak pun telepon la mamat yang bertanggung jawab. Setengah jam kemudian sebuah kereta Ferrari merah berhenti di depan rumah. Seorang lelaki separuh baya keluar dari kereta, memberi salam lalu masuk kerumah, dan berdepan degan mak ayah perempuan tersebut. 

Pemuda itu: Grrrrrrrrh....pak cik,saya lah yang telah menghamili anak pakcik. Tapi terus terang saya katakan saya tidak dapat  menikahi anak pak cik kerana isteri saya tak membenarkan.

 Si ayah naik berang, sebelum si ayah bertindak, pemuda itu meneruskan kata-katanya

Pemuda itu:Bagaimanapun, saya tetap bertanggung jawab atas perbuatan saya.

si ayah terdiam seketika..

Pemuda itu: Sekiranya anak pakcik melahirkan seorang bayi perempuan,saya akan wasiatkan untuknya dua buah supermarket,sebuah rumah banglo dan wang tunai RM5 juta. Sekiranya dia melahirkan anak lelaki saya akan wasiatkan untuknya dua buah kilang, dua buah supermarket, dua buah rumah banglo dan wang tunai RM10 juta.

keadaan sepi seketika, senyap seribu bahasa.

pemuda itu :ehm....Tapi sekiranya anak pakcik keguguran,apakah yang harus saya lakukan?"

Sang ayah berfikir. Siibu berhenti menangis. Akhirnya sambil menepuk bahu lelaki itu sang ayah berkata, "Kalau camtu kamu cuba le lagi."

Pemuda itu :~#$@%&^*(

moral: Maruah or harta?????

Teman dikala sepi...

7:18 AM Edit This 0 Comments »

Huh! layang-layang jam ku menunjukkan pkul 10.37 am. ( adakah masa untuk tido????)

asalnya after isyak td, nk study skit ape yg sy belajar pg td coz  dalm kelas td sembang, nk fokus xbleh...ngantuuuuukkk....so nk mengelak daripada tido saya ambik keputusan untuk sembang..dengar la jugak, rase point penting, sy ambik, tp xdapt fokus la, masih samar2 ( ish2 xpatut2,mana azamku aritu) padahal note dah letak molek sebelahku ni..

Tp....                                                                                                                                                                  kemalasan telah melanda diriku, tnganku gatal nk buka leptop,rase2 nk bukak lagu...bile dah bukak, rase2 nak membaca blog kengkawan pula, dan pada waktu yg same, rase nk update yg telah lame ku tinggalkan ini, huh! bnyk betul merase sy,erm suke merase kot,patutla tutttt.......,ehm no idea la, rase xde menda yg best nk cite dalm blog ni... ( pira! harap je ada blog....)  

ehm....                                                                                                                                                               Hari ni kire cukp 2 minggu sy berada alam tahun tiga, kuliah berjalan cam biase, asemen xdpt lg..(bleh goyang kaki lg la gitu? agagagaga) tp petang td ter miss kelas tutor, sebb??????jeng...jeng....jeng.. ( ok xpe..abaikan)

yang nk citenye... A day in life in my new hostel.....cewah2 mcm gempak plak bunyinye kan....

Bermula la kehidupan tahun 3 ku, kehidupan yang agak baru, kini sy menetap di kolej ungku omar, kolej baruku, sy perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran, memule agk kekok dan tetibe rindu kat za'ba....MOTIF???

tp selepas renovate bilik ni, sy dah  mule biasa... 
kini sy jd kan " bilik ku syurga ku" agagagagaga.

kehidupanku bermula secara solo, ceeeeewah......
xde la solo sngat pun, cume duk bilik single je pun..wawawawa
kali ni sy akn  terjdi orang kurang bercakap...dah la dlu pun kurang bercakap (ye ke cik upa oi...)

ku hnya ditemani beberapa menda yg xbernyawa, tp bermakna bg ku, diA setia menemaniku, diwaktu tidur,suke duka ku....huk3...

ha ni dia, menda2 yg xbernyawa ku.. dua ekor sy bawak tido, (eh,ekor ke) slebihnye simpan dalm almari...jom kite ta'ruf  jap ngan teman2 ku ini...( perlu ke????Motif..)

Pengomen 1: isyh2, xmatured btul la mu ni....

pengomen 2: ha'a la, cik ulfa, berapa umur awk skarang?

SAYA: *@#*%$#!~grrrrr...bleh sy truskan???


Ni namenye chubby....
name dia cmtu sbb dia memang chubby pun, nk wat cmne, terima la hakikat ye nak...dia yg sulung,ujud dalm idup ku start bulan 5/09... asal dari rantau panjang kelantan, sy bwanya balik jd temanku, time tu sy ada konvoi kat sane, tetibe rese nk bawanye pulang, ye lah dari kecik, seumur idup xpernh pun ada mcm2 ni, ni dah besar bangka baru nk try...ngeh3..  
satu kisah time short sem.......
chubby ni dpt ramai auntie, auntie asmak, auntie sanah n auntie ain...
chubby slalu kene buli ngan diorang, sabar je la..
diorang pnggl chubby sy ni COMBI.... ada ke patut???

xpatut2...


Satu lg,namenye Chibby,
sempena name chubby.. adik beradik kan, kene la name same..huhuhu
ujud dalm idup ku 28/5/09 pemberian dari someone special...
kini sy memanjakanye dari chubby....
ada satu kisah...
sy bwak chibby blik kg, nk bwak chubby besar sangt, so duk la ngan auntie2 tiri tu...
balik ngan akk n abg ipar... dlm kete sy kuar kan la si chibby ni, bile ank sedara sy nmpk, dia nk chibby ni,grrrrhh ngan paksa rela, bg je la, ngalah ngan budak2, nanti dia kata makcik dia xmatured plak..huk2 control2.... 
sy tgokkan je la dri jauh, pastu dia gigit telinga chibby ni, sy bleh sbar lg, sy lelap jap, control cool konon... yg sy xdapt trime, dia cabut mate si chibby ni..Warghhhhhh!!! dah buta sekor ni...
hodoh btul....

dah beberape minggu chibby xde mata,
nak menjahit pun, mase xmengzinkan,
so lame la dia membuta,
sampai la nk abis sem 3, time tu dah xbz,
ambik la mase skit jahit mate dia,

kini dia dah ada mata seperti sedia kala...hihihihi

kedua2 mendaalah yang selalu temanku dlm bilik yg sunyi ini....

.......Tamat sudah la......

Friday, July 24, 2009

Berkorban demi Cinta????

Posted by ulfa at 10:33 PM 0 comments Links to this post
erhm.. keluhan demi keluahan ku lahirkan... kebosanan telah melanda dihujung minggu ini, tiada agenda yg menarik...sepatutnya sekarang aku berada kat USM pineng, tp keaadaan xmengizinkan ku melangkah pergi, aku redha dengan ketentuanya.....

Layang-layang ku pantas berputar seperti roda,...asalnya, niat nk study skit subjek "inovasi dalam pengukuran dan penilaian pendidikan"...sambungan dari mlm td,tp hanya beberapa helai dapt aku habiskan , fikiran aku tiba-tiba melayang, melayang mencari sesuatu kebenaran, apakah kebenaran itu.....ia hanya bermain dalam fikiranku, lalu aku decide untuk menterjemahkan apa yg bermain difikiranku itu.....hati aku terpanggil untuk memblog,huh!..


CINTA????

ape yg dikatakan berkorban demi cinta?

Berkorban demi cinta or cinta terkorban? 

huh, terlalu sukar untuk ditafsirkan.... satu persatu bayangan sahabatku berlegar di benak fikiranku.. sahabtku yang selalu bersama ku ketika dibangku sekolah, aku masih mencari di setiap pelusuk kebenaran.....

ape kaitanye ni!!!!!...

erhm entah la, susah nk kata....abaikan.... 

Berbalik pada berkoban demi cinta.... ape yg dikorbankan demi cinta? satu persatu persoalan muncul dari fikiranku, dimana nilai cinta yang sebenar???? berapa nilainya???? sangat xternilai?????maksudnye.....Grrrrrhhhh, aku masih mencari jawapanya.....acap kali aku dengar ada mengatakan berkorban demi cinta dengan menyerahkan segalanya....SEGALANYA-GALANYA....... 

Ape yg dikatakan segala-galanya???tepuk dada tnya hati.....muhasabah diri...suka aku memberi pendapat dari kata-kataku sendiri .... itu bukan berkorban demi cinta , tu maknanye maruah terkorban demi cinta. bukan gitu cik tipah.... yus!!!.. itu lah jawapan yg aku cari dari td....menyerahkan segalanya-galanya hanya selepas dinikahi....itu baru dinamakan cinta, cinta sebenar bukan cinta nafsu.. pernah aku tebaca satu buku susunan Ustz Abdul Raof Dalip: yg menerangkan, kebanyakkan perkahwinan tidak kekal dan tidak mendatangkan kebajikan kepada suami isteri apabila perkahwinan itu hanya kerana mengikut tuntutan hawa nafsu keinginan semata-mata....  

 suka aku berkongsi serangkap kata-kata yang aku pinjam daripada filem "syurga cinta" yg mengatakan:

Jodoh ada tiga jenis jodoh.

Jodoh dari Syaitan… berkenalan, berpegangan tangan, buat maksiat, mengandung lalu bernikah.

Jodoh dari Jin… berkenalan, bertepuk sebelah tangan, lalu dibomoh dan disihirkan sebelah pihak sampai tunduk mengikut kemahuan lalu bernikah.

Jodoh dari Allah… cinta berputik, masuk meminang dan langsung bernikah, itulah SYURGA CINTA.


Dimana tempatku?????

Aku takut nk kata lebih2... aku juga insan kerdil, selalu buat kesilapan, selalu alpa, kadang-kala aku takut termakan dengan kata-kata ku. Ini lah manusia, iman boleh berkurang dan bertambah....na'uzubillah....minta dijauhkan dari segala kekejian.... satu persatu insan yg akrab dngan ku satu ketika dahulu,hanyut, hnyut mengorbankan cintanya dengan seseorang yang tidak pasti....sedangkan merekalah temanku, teman yang dahulu menegah perkara seperti ini, benarlah, "Iman tidak dapat diwarisi". 


Duhai teman,


jika engkau sayang akn diriku,

tegurlah aku jika aku membuat kemungkaran

sulohlah hati ku ketika aku berada dalam kegelapan....


Ya Rabb...

Hambamu ini Dhaif, berilah aku kekuatan dalam memerangi segala kekejian, jauhkan aku dari golongan seperti itu, hamba mintk petunjuk dari mu...teguhkan lah imanku, mudah-mudahan aku istiqamah dalam mencari keredhaan mu.....Amin...

rasenye itu je nk dikongsikan,

ok mintk diri dlu..

daaaa

Monday, July 20, 2009

lawak yang xbleh dimaafkan....

Posted by ulfa at 5:49 AM 0 comments Links to this post


Rumput dan Kuda 


Seorang guru lukisan sedang melihat kertas lukisan milik pelajarnya yang paling malas. 


Cikgu : "Lukisan apa yang kau buat nie Abu, kosong je?" 


Murid : "Kuda makan rumput, cikgu!" 


Cikgu : "Rumputnya mana?" 


Murid : "Sudah habis dimakan kuda, cikgu," 


Cikgu : "Habis tu, kudanya mana?" 


Murid : "Sudah pergi, cikgu! Kalau rumputnya sudah habis, buat apa kuda tu masih di situ?"
 




Pengemis gila


Pengemis : Pak Cik! Kasihanilah saya, saya orang bisu.

Bapak : La? Orang bisu tak kan bleh cakap lak?

Pengemis : Eh, salah! Orang tuli, Pak Cik!

Bapak : Tak kan bleh mendengar?

Pengemis : Eh, bukan! Orang buta, Pak Cik!

Bapak : (Sambil mengeluarkan wang receh)Tidak ada duit!!

Pengemis : Itu ada tiga ratus !

Bapak : Katanya buta, tak kan boleh melihat?

Pengemis : Salah lagi. Orang gila, Pak Cik!!

Saturday, July 18, 2009

Kerdilnya diriku....

Posted by ulfa at 9:32 AM 3 comments Links to this post

Malam ini, rase xbleh tido, sbb dah tido siang td kot, tetibe saya rase nak dengar lagu yang dibawa oleh  suhaimi ex-in-team  " Senandung Selawat". first time saya mendengar lagu ini, hati saya trus terpaut dengan lagu ni, lagu yang mendayu dan sangat best, bile saya mendengarnya, saya rasa sangat bahagia, aman menusuk kalbuku, so mlm ni saya nk dengar satu lagu ni je. saya open kat winamp and repeat......hihihihi.

mula-mula saya bukak berita pasal isu "Bekas menteri kesihatan lompat parti"...more

klik..klik..klik...

Sedang jariku ligat mengelik mouse ni... satu persatu blog sahabat-sahabat saya bukak, tiba-tiba mataku menyinggah di satu tajuk "kembali" from cousin..rasa macam menarik... mata ku meneruskan membaca ape yang terkandung disebalik tajuk itu....baca...baca.... dan terus membaca.

Kisah sahabatnya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan di negera Anbiya', kata-kata yang bermadah, sungguh menyentuh perasaanku, MASYAALLAH, tingginya ilmu mu, sehingga dapat menyentuh perasaan ku...ada satu ayat yang amat terkesan pada diriku "menjadi anak2 akhirat yg melihat dunia dari jendela akhirat " . saya sudah membayangi jika diriku ditempat arwah, mengintai senario dunia, keindahan fatamorgana, lalai dengan kealpaan. 

Lalu permata jernih jatuh membasahi pipiku, disulami dendangan lagu selawat junjungan itu, deras menderu terus membasahi pipiku...bertapa kerdilnya diriku ini, bertapa ceteknya ilmuku ini, bertapa lekanya diriku ini.....

Hatiku semakin melonjak ingin mengetahui lebih lanjut, lalu ku klik link blog yang telah diberi oleh cousinku, -Blog Allahyarham yg xsempat dikemaskini- 

Ya Allah, sangat menyentuh hatiku, blog terakhir arwah.. hajat tidak kesampaian untuk pulang ke malaysia bertemu ibu bapanya yang sangat dirinduinya.... 

Benarlah kalam tanzil, "Setiap manusia merasai mati", jodoh maut ditangan Tuhan, Allah akan menarik mana-mana nyawa hambanya yang DIA kehendaki.... apabila tiba ajalnya tiba, tidak tertangguh walaupun sesaat pun, nyawanya akan dicabut.

YA ALLAH, beratnya dosaku ini, masihkah ada masa untuk aku menebusnya, masihkah ada ruang untuk aku mendapat keaampunan mu...

Ya ALLAH... jangan la engkau matikanku, melainkan di dalam iman..

AMIN YA RABBALALAMIN......

Friday, July 17, 2009

Keptusan seorang ayah...

Posted by ulfa at 8:41 PM 2 comments Links to this post

Pada suatu hari, Sang ayah dan ibu sangat marah dan menyesal bila mengetahui anak perempuan mereka hamil.

ayah :Siapa si bedebah tu,Suruh dia datang sini!

sedang si ibu pula menangis teresak-esak....

Si anak pun telepon la mamat yang bertanggung jawab. Setengah jam kemudian sebuah kereta Ferrari merah berhenti di depan rumah. Seorang lelaki separuh baya keluar dari kereta, memberi salam lalu masuk kerumah, dan berdepan degan mak ayah perempuan tersebut. 

Pemuda itu: Grrrrrrrrh....pak cik,saya lah yang telah menghamili anak pakcik. Tapi terus terang saya katakan saya tidak dapat  menikahi anak pak cik kerana isteri saya tak membenarkan.

 Si ayah naik berang, sebelum si ayah bertindak, pemuda itu meneruskan kata-katanya

Pemuda itu:Bagaimanapun, saya tetap bertanggung jawab atas perbuatan saya.

si ayah terdiam seketika..

Pemuda itu: Sekiranya anak pakcik melahirkan seorang bayi perempuan,saya akan wasiatkan untuknya dua buah supermarket,sebuah rumah banglo dan wang tunai RM5 juta. Sekiranya dia melahirkan anak lelaki saya akan wasiatkan untuknya dua buah kilang, dua buah supermarket, dua buah rumah banglo dan wang tunai RM10 juta.

keadaan sepi seketika, senyap seribu bahasa.

pemuda itu :ehm....Tapi sekiranya anak pakcik keguguran,apakah yang harus saya lakukan?"

Sang ayah berfikir. Siibu berhenti menangis. Akhirnya sambil menepuk bahu lelaki itu sang ayah berkata, "Kalau camtu kamu cuba le lagi."

Pemuda itu :~#$@%&^*(

moral: Maruah or harta?????

Monday, July 6, 2009

Teman dikala sepi...

Posted by ulfa at 7:18 AM 0 comments Links to this post

Huh! layang-layang jam ku menunjukkan pkul 10.37 am. ( adakah masa untuk tido????)

asalnya after isyak td, nk study skit ape yg sy belajar pg td coz  dalm kelas td sembang, nk fokus xbleh...ngantuuuuukkk....so nk mengelak daripada tido saya ambik keputusan untuk sembang..dengar la jugak, rase point penting, sy ambik, tp xdapt fokus la, masih samar2 ( ish2 xpatut2,mana azamku aritu) padahal note dah letak molek sebelahku ni..

Tp....                                                                                                                                                                  kemalasan telah melanda diriku, tnganku gatal nk buka leptop,rase2 nk bukak lagu...bile dah bukak, rase2 nak membaca blog kengkawan pula, dan pada waktu yg same, rase nk update yg telah lame ku tinggalkan ini, huh! bnyk betul merase sy,erm suke merase kot,patutla tutttt.......,ehm no idea la, rase xde menda yg best nk cite dalm blog ni... ( pira! harap je ada blog....)  

ehm....                                                                                                                                                               Hari ni kire cukp 2 minggu sy berada alam tahun tiga, kuliah berjalan cam biase, asemen xdpt lg..(bleh goyang kaki lg la gitu? agagagaga) tp petang td ter miss kelas tutor, sebb??????jeng...jeng....jeng.. ( ok xpe..abaikan)

yang nk citenye... A day in life in my new hostel.....cewah2 mcm gempak plak bunyinye kan....

Bermula la kehidupan tahun 3 ku, kehidupan yang agak baru, kini sy menetap di kolej ungku omar, kolej baruku, sy perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran, memule agk kekok dan tetibe rindu kat za'ba....MOTIF???

tp selepas renovate bilik ni, sy dah  mule biasa... 
kini sy jd kan " bilik ku syurga ku" agagagagaga.

kehidupanku bermula secara solo, ceeeeewah......
xde la solo sngat pun, cume duk bilik single je pun..wawawawa
kali ni sy akn  terjdi orang kurang bercakap...dah la dlu pun kurang bercakap (ye ke cik upa oi...)

ku hnya ditemani beberapa menda yg xbernyawa, tp bermakna bg ku, diA setia menemaniku, diwaktu tidur,suke duka ku....huk3...

ha ni dia, menda2 yg xbernyawa ku.. dua ekor sy bawak tido, (eh,ekor ke) slebihnye simpan dalm almari...jom kite ta'ruf  jap ngan teman2 ku ini...( perlu ke????Motif..)

Pengomen 1: isyh2, xmatured btul la mu ni....

pengomen 2: ha'a la, cik ulfa, berapa umur awk skarang?

SAYA: *@#*%$#!~grrrrr...bleh sy truskan???


Ni namenye chubby....
name dia cmtu sbb dia memang chubby pun, nk wat cmne, terima la hakikat ye nak...dia yg sulung,ujud dalm idup ku start bulan 5/09... asal dari rantau panjang kelantan, sy bwanya balik jd temanku, time tu sy ada konvoi kat sane, tetibe rese nk bawanye pulang, ye lah dari kecik, seumur idup xpernh pun ada mcm2 ni, ni dah besar bangka baru nk try...ngeh3..  
satu kisah time short sem.......
chubby ni dpt ramai auntie, auntie asmak, auntie sanah n auntie ain...
chubby slalu kene buli ngan diorang, sabar je la..
diorang pnggl chubby sy ni COMBI.... ada ke patut???

xpatut2...


Satu lg,namenye Chibby,
sempena name chubby.. adik beradik kan, kene la name same..huhuhu
ujud dalm idup ku 28/5/09 pemberian dari someone special...
kini sy memanjakanye dari chubby....
ada satu kisah...
sy bwak chibby blik kg, nk bwak chubby besar sangt, so duk la ngan auntie2 tiri tu...
balik ngan akk n abg ipar... dlm kete sy kuar kan la si chibby ni, bile ank sedara sy nmpk, dia nk chibby ni,grrrrhh ngan paksa rela, bg je la, ngalah ngan budak2, nanti dia kata makcik dia xmatured plak..huk2 control2.... 
sy tgokkan je la dri jauh, pastu dia gigit telinga chibby ni, sy bleh sbar lg, sy lelap jap, control cool konon... yg sy xdapt trime, dia cabut mate si chibby ni..Warghhhhhh!!! dah buta sekor ni...
hodoh btul....

dah beberape minggu chibby xde mata,
nak menjahit pun, mase xmengzinkan,
so lame la dia membuta,
sampai la nk abis sem 3, time tu dah xbz,
ambik la mase skit jahit mate dia,

kini dia dah ada mata seperti sedia kala...hihihihi

kedua2 mendaalah yang selalu temanku dlm bilik yg sunyi ini....

.......Tamat sudah la......