santapan rohani

7:15 PM Edit This 0 Comments »

manusia,klo lapar,????msti la mkan kan,n begitu juga hati kite,perlukan makanan,makanan ape ye??? hadith nabi mengatakan, orang yang xmahu mendengar tazkirah,hatinya amat la keras...kite duk kat dalm mjlis pun dapat pahala,lgi la klo kite mendengar,sekurang-kurangnye kite dpat ilmu yg mgkin kite xpernh tahu slama ini...

ari jumaat ari tu aku tertarik ngan kuliah tv,tafsiran dari surah al-hujerat..masyaallah...kagum aku...tp lupe tajuknye...so aku nk smpaikan la pada kwan2 aku, bak kata nabi..sapaikan lah pd sahabat2,wlaupun sepatah...

antaranya,yg aku dapt dengar..
1) islam melarang memanggil kwan2 dengan nama yg buruk2,berdosa.. sedangkan panggil binatang yg xelok pun xbleh,apetah lgi manusia...contohnye:-
- celaka
- itam
- gemuk
- dan lain2 yg buruk
kata nabi, orang yg memanggil name2 mcm 2,hatinye tidak betul.. ni bukan rekaan semata2,tp sudah terang dan jelas dalam al-quran,apabila fakta dari al-quran,tak sape pun boleh menafikanye...
2) jgan la buruk sngka pada seseorang

# islam bukan susah,ape yg islam larang sume tu,sume ada kebaikkan,mgkin kite xnmpak skang,tp kesanye mgkin akan datang...cume kite je yg kene bijak mengaplikasikanye...

minggu ini dalam sejarah

5:38 PM Edit This 1 Comment »
start perkampungan 23/11...aku pun xtau nk wat pape...tunggu je la mane tau ada keje...

23hb da msuk bilik baru dapat roomate ngan bdak luar..sape ntah aku sampai skang xtau name dia...hahahah

start ari senin,selasa berlalu...aku pun xingat watpe ntah...

start 26hb pg tu kitorang da bnyak wat keje kat luar...mmm xde la bnyak sangat mane pun,pg 2 kami g putrajaya kat kpm..ada la nk uruskan skit sal nasyid sekolah,nk mintak izin masuk sekolah...jumpe sini jumpe sane...tp sume sattle..sume bek2 orangnye... ptang tu after zhor g la bukit aman, sume sda smart2,nk jumpe orang besar la katakan...perjalanan sangat la jauh..da lah nek moto...peh xpernah lg g jlan jauh nek moto...tp nk wat cmne,kami kene idup berdikari..huhuhuu.sampai kat sane,ayo xbleh masuk upenye...sedih2..xpela kami pun pulang dengan kecewe....

27hb plak g n9, g teratak ja'ba kat jempol,peeeeeeeeh,jauh sangat si sampai sakit2 pinggang, tobat xmau pg dah...tp berbalaoi la gak, dapat gak ape yg kami nk... da siap 2singgah jap solat kat surau sane,pastu kan yg dany,ulan,nasir,dapat tazkirah jap...hahahah santapan rohani...pastu kami truskan perjalanan ke muzium. otw 2,ujan la plak,adus2, cmne pun kami mengagahkan diri teruskan perjalanan,tkut plak tutup.sia2 je pg t...kami sampai dalam kul 4.30, g la msuk office,diorang je yg masuk,aku,ulan,hjar,k.uda,nasir,duk luar jah... da settle sume tgok la jap muzium tu..xde po pun...then kitorang blik..mkn kat terminal one...huhuhuhu rase cam nk blik je,alalng2 da smpai bus10..pas makn dalam kul 6 gitu la..kami truskan perjalan,tetibe ujan lebat la plak,singgah jap kat shell,bincang2 nk solat katne,time 2 da msuk waktu maghrib...bincang punye bincang,akhirnye kami teruskan perjalan dalam ujan lebat tu...aku da ngucap awal2 tkut pe2 berlaku...huhuhu,alhamdllah sampai ukm dalam7.45..sempat solat mghrb n sempat ngaji lg sementara tunggu isyak...da abis tu,tido le.....

28hb siang 2 wat keje masing2 kat office...mlm 2 g studium mlawati,ada karnival rakyat..bkan untuk suke2..tp nk tgok cara diorang mengendalikan program..under nasyeed.com... sampai sane upenye sok bru start..n baru tau tu karnival PKR..hahhaha,so cam xde pape la..jlan2 jah...pastu ujan la plak,lebat plak tu,kami berteduh la jap,tnggu ujan reda,tp xreda2 gak,kami terpaksa meneruskan perjalan,klo x,sampai bile la kan...g kedai dany,jauh la gak dari situ..mkn2...pastu singgah umah dany skali..berteduh sat...sedar2 da kul 1 2 lbih...gitula,ujan da reda skit,kami redah je...kesian bibit,kesejukan dalm ujan,yg aku sempat tido g atas moto,ngantuk wei..akhirnye..alhmdllh sampe gak kolej....

29hb,ari minggu,g gabai...hahahhaha,pg2 moning da bngun...truja jakon sume ada...jauh la gak...kat sana memang best,huhuhuhuhu,sampe2 kumpul energy unutk berendam...wat sandwich..best lap plak,cam ank beranak g picnic,yg golongan nenek2 (dany n bibit) wat sardin 2,golongan mak2 (aku n fana)potong lada n timun,pastu golongan ank2(ulan,qud,nasir) sembang2..da siap mkn,g la mandi....huhuhuh seronok abis....dalm kul 12 kami neek,batry da weak...kene mkan lg...da nek tu da mls nk trun plak,pas mkan,rehat2 jap,pastu baru blik..blik tu singgah mkan laksa buyung,xde la sedap sngat pun...da siap 2 blik la ukm.......mlm 2 diorang g istana budaya,nk hntar paper work,aku xg,letih la, da seminggu berpanas ujan berembun...hihihihi time aku xg,xujan plak,cis...memang xnk aku g la tu....kul brape ntah,diorang da blik,jerit name aku dari bwah,sedap2 tido aku gagahkan diri,tgok diorang,alhmdllah kwan2 aku slamat....

arini 30,xtau g nk wat pe,last day,sok nk blik johor da....ptang ni meeting kul 3...

so dalm seminggu ni cm2 aku lalui...bnda yg mustahil bg aku,da xjd mustahil..hahhaa
sumenye atas tugas...memang sronok dapat kwan ngan diorang yg sempoi abis....thaks u' allz..

Saturday, November 29, 2008

santapan rohani

Posted by ulfa at 7:15 PM 0 comments Links to this post

manusia,klo lapar,????msti la mkan kan,n begitu juga hati kite,perlukan makanan,makanan ape ye??? hadith nabi mengatakan, orang yang xmahu mendengar tazkirah,hatinya amat la keras...kite duk kat dalm mjlis pun dapat pahala,lgi la klo kite mendengar,sekurang-kurangnye kite dpat ilmu yg mgkin kite xpernh tahu slama ini...

ari jumaat ari tu aku tertarik ngan kuliah tv,tafsiran dari surah al-hujerat..masyaallah...kagum aku...tp lupe tajuknye...so aku nk smpaikan la pada kwan2 aku, bak kata nabi..sapaikan lah pd sahabat2,wlaupun sepatah...

antaranya,yg aku dapt dengar..
1) islam melarang memanggil kwan2 dengan nama yg buruk2,berdosa.. sedangkan panggil binatang yg xelok pun xbleh,apetah lgi manusia...contohnye:-
- celaka
- itam
- gemuk
- dan lain2 yg buruk
kata nabi, orang yg memanggil name2 mcm 2,hatinye tidak betul.. ni bukan rekaan semata2,tp sudah terang dan jelas dalam al-quran,apabila fakta dari al-quran,tak sape pun boleh menafikanye...
2) jgan la buruk sngka pada seseorang

# islam bukan susah,ape yg islam larang sume tu,sume ada kebaikkan,mgkin kite xnmpak skang,tp kesanye mgkin akan datang...cume kite je yg kene bijak mengaplikasikanye...

minggu ini dalam sejarah

Posted by ulfa at 5:38 PM 1 comments Links to this post
start perkampungan 23/11...aku pun xtau nk wat pape...tunggu je la mane tau ada keje...

23hb da msuk bilik baru dapat roomate ngan bdak luar..sape ntah aku sampai skang xtau name dia...hahahah

start ari senin,selasa berlalu...aku pun xingat watpe ntah...

start 26hb pg tu kitorang da bnyak wat keje kat luar...mmm xde la bnyak sangat mane pun,pg 2 kami g putrajaya kat kpm..ada la nk uruskan skit sal nasyid sekolah,nk mintak izin masuk sekolah...jumpe sini jumpe sane...tp sume sattle..sume bek2 orangnye... ptang tu after zhor g la bukit aman, sume sda smart2,nk jumpe orang besar la katakan...perjalanan sangat la jauh..da lah nek moto...peh xpernah lg g jlan jauh nek moto...tp nk wat cmne,kami kene idup berdikari..huhuhuu.sampai kat sane,ayo xbleh masuk upenye...sedih2..xpela kami pun pulang dengan kecewe....

27hb plak g n9, g teratak ja'ba kat jempol,peeeeeeeeh,jauh sangat si sampai sakit2 pinggang, tobat xmau pg dah...tp berbalaoi la gak, dapat gak ape yg kami nk... da siap 2singgah jap solat kat surau sane,pastu kan yg dany,ulan,nasir,dapat tazkirah jap...hahahah santapan rohani...pastu kami truskan perjalanan ke muzium. otw 2,ujan la plak,adus2, cmne pun kami mengagahkan diri teruskan perjalanan,tkut plak tutup.sia2 je pg t...kami sampai dalam kul 4.30, g la msuk office,diorang je yg masuk,aku,ulan,hjar,k.uda,nasir,duk luar jah... da settle sume tgok la jap muzium tu..xde po pun...then kitorang blik..mkn kat terminal one...huhuhuhu rase cam nk blik je,alalng2 da smpai bus10..pas makn dalam kul 6 gitu la..kami truskan perjalan,tetibe ujan lebat la plak,singgah jap kat shell,bincang2 nk solat katne,time 2 da msuk waktu maghrib...bincang punye bincang,akhirnye kami teruskan perjalan dalam ujan lebat tu...aku da ngucap awal2 tkut pe2 berlaku...huhuhu,alhamdllah sampai ukm dalam7.45..sempat solat mghrb n sempat ngaji lg sementara tunggu isyak...da abis tu,tido le.....

28hb siang 2 wat keje masing2 kat office...mlm 2 g studium mlawati,ada karnival rakyat..bkan untuk suke2..tp nk tgok cara diorang mengendalikan program..under nasyeed.com... sampai sane upenye sok bru start..n baru tau tu karnival PKR..hahhaha,so cam xde pape la..jlan2 jah...pastu ujan la plak,lebat plak tu,kami berteduh la jap,tnggu ujan reda,tp xreda2 gak,kami terpaksa meneruskan perjalan,klo x,sampai bile la kan...g kedai dany,jauh la gak dari situ..mkn2...pastu singgah umah dany skali..berteduh sat...sedar2 da kul 1 2 lbih...gitula,ujan da reda skit,kami redah je...kesian bibit,kesejukan dalm ujan,yg aku sempat tido g atas moto,ngantuk wei..akhirnye..alhmdllh sampe gak kolej....

29hb,ari minggu,g gabai...hahahhaha,pg2 moning da bngun...truja jakon sume ada...jauh la gak...kat sana memang best,huhuhuhuhu,sampe2 kumpul energy unutk berendam...wat sandwich..best lap plak,cam ank beranak g picnic,yg golongan nenek2 (dany n bibit) wat sardin 2,golongan mak2 (aku n fana)potong lada n timun,pastu golongan ank2(ulan,qud,nasir) sembang2..da siap mkn,g la mandi....huhuhuh seronok abis....dalm kul 12 kami neek,batry da weak...kene mkan lg...da nek tu da mls nk trun plak,pas mkan,rehat2 jap,pastu baru blik..blik tu singgah mkan laksa buyung,xde la sedap sngat pun...da siap 2 blik la ukm.......mlm 2 diorang g istana budaya,nk hntar paper work,aku xg,letih la, da seminggu berpanas ujan berembun...hihihihi time aku xg,xujan plak,cis...memang xnk aku g la tu....kul brape ntah,diorang da blik,jerit name aku dari bwah,sedap2 tido aku gagahkan diri,tgok diorang,alhmdllah kwan2 aku slamat....

arini 30,xtau g nk wat pe,last day,sok nk blik johor da....ptang ni meeting kul 3...

so dalm seminggu ni cm2 aku lalui...bnda yg mustahil bg aku,da xjd mustahil..hahhaa
sumenye atas tugas...memang sronok dapat kwan ngan diorang yg sempoi abis....thaks u' allz..