hey...Itu aku

10:59 PM Edit This 4 Comments »
Nk cite psal aku la plak,...
aku kat rumah seorang yg sngat pendiam..xsame ngan akak-akak aku,adik2 aku y glen , akak-akk ble balik umah rajin sembang ngan mak aku, ada je nk cite,same la ngan adik2 aku,yela kan duk asrama, tp aku ni bkan jenis cmtu, aku klo aku rase bnda tu xpenting ,aku xcite, aku lebih suke sndirian, sampi bpak aku ckap aku ni bisu,huk3.. senanye cara mcmtu la, sembang2 lepak2 ngan mak yg merapatkan hubungan ngan mak..aku kekok la ngan mak, xtau la ape sebabnye…ayah aku selalu tegur aku,tentang hubungan aku ngan mak, tp aku xbleh la, aku tetap mcm ni,n skang ada perubahan skit la kot.

Selain tu, aku kat rumah sngat garang ngan adik2 aku, bkan ape, tegas, coz klo aku xtegas adik2 aku xnk dngar ckap aku, bkan nk jd taiko,tp kene la hormt, then sampai la skang ni diorang dngar ckap aku.and effectnye, adik aku yg bungsu n kedua bungsu, xsuke ngan aku,hahahah, nk masuk bilik aku pun tkut,coz aku dah bg warning,klo xde tujuan,jgan masuk blik aku,t dia usik barang2 aku,pastu bersepah,aku xsuke!!!!!…..hahahaha, tp skang aku bleh tolak ansur skit la, da besar kan,nk marah pun xsedap, tp marah la gak, supaya dia beringat skit.. …huhuhu.



Aku lebih rapat ngan ayah aku dari mak aku, apa-ape crita aku suke kongsi ngan ayah aku, xkirelah,pasal cinte ke kawan2 ke ape2 lah, sbb dia lebih memahami jiwa remaja aku, yang paling xdapt aku lupekan, time aku murung sbb kisah hitam aku, bapak aku bnyak membantu aku memulihkan jiwa aku..bnyak bg sokongan pada aku, smakin hari aku smakin syang kat ayah aku, ape yg aku crita dia msti bg nasihat ape yg berlaku pada aku….huhuhuhu sngat sedih, klo aku teringat sal ayah aku, rase nk menitik air mata aku….saaaaaaaaayng ayah…mak pun sayang jugek…

Tp aku kat luar rumah lain plak, aku ngan kwan2 kecoh, becok…. Tu la dunia aku. Dulu time cuti sekolah balik kg, kadang2 aku lebih suke blik umah kawan2 aku dari umah sndiri, seyes aku cakap, kat umah aku jd bisu seribu bahasa, rutin aku pas settle keje umah aku berkurung dalam bilik. Klo aku kat umah kwan, aku ada kawan, teman nk berbual, padahal kat umah ada je adik aku, mak aku nk berbual, tp aku kekok, mgkin aku yg membuatkan keadaan jd kekok...... dan skang dah lain, skang aku kurang suke blik umah kawan2 plak, rase dah besar ni, malu plak duk umah orang, lgipun mak aku lebih memerlukan aku di umah, walaupun dia tiggl berdua je kat umah, saje je nk tgok muke aku ni.... lgpun ayah aku kata sementara aku xkawin lg ni,luangkan la mase ngan mak, sbb mak aku skang dah sunyi, akak2 aku sume dah kawin, dah jarang blik umah....huk2 sedih plak, kesian mak aku...

Biase la tu kan...aku pernh berazam, nk berbaik ngan adik2 aku, supaya dia suke kat aku smule cam diorang ngan akak2 aku, wat mase skang ni xde kesan lg, diorang masih ingat muke singa aku lg,hihihihi,xpe2 memang ambik mase, skit2 pun jd la, aku nk cube jd becok kat umah,nk ceria2, n sewaktu dnganye....insyaallh, chaiyok......

My masu'lun....

7:06 PM Edit This 1 Comment »


kuliah dah pun mule, asemen dah pun dapat,aku smakin xde mase nk uruskan kerja yg tertngguh, tp aku kene laksanakan jugak tnggungjawab yg telah diberikan...
aku kene pndai bahagikan masa, xbleh berat sbelah, aduhhhhh.. beratnye kepala ku... ni baru aku yg peggang program kecik...camnelah kwan2 aku yg len yg ada tnggungjwab yg lebih besar dari aku, kesian kat diorang...
ya Rabbana....
permudahkan lah segala urusanku,
juga urusan kwan2 ku,
sesungguhnya engkau maha mengetahui
setiap ape yg berlaku..
amin ya Rabballalamin....

Di Sini Aku Bermula

10:54 PM Edit This 1 Comment »
start dari thun pertama aku cube mengaktifkan diri,
aku cube join program2 yg ada...

memule skali daripada minggu 3m,
aku msuk netball,
dari situ la aku bermule,ABG SHAH yg handle netball,
alhmdllah,dpat gak main untk kolej..
time kasih abg syah ( abg boy)

pastu, aku join biro sukan,
under ABG DIDI,
time ni la,dia bnyak tunjuk ajar,
ajak join program2 yg ada...
samapailah aku kenal jaksa2 n
kawan2 dari fakulti yg len...
(time kasih abg didi)

sampai la, dapat jd fc minggu mpp,
then kenal ngan junior2
ada yg kenal,ada yg xkenal..hihihi
best sangat...rase cam adik2 sndiri..

habis je minggu mmp,
hubungan aku ngan kwan2 kolej smakin akrab.

dan skang ni plak,
WANN ajak aku join kapreza plak.
xsangka diberi kepercayaan
jd timblan program "hari apresiasi Islam"
ingat nk join jd ajk2 biase je...
hihihi, berat tanggungjawab aku skang ni....
kene bnyak korban cuti...
(time kasih wann)

dalm perkmpungan, bnyak benda yg aku berlajar
time tu la, aku rase ya Allah ketinggalannye aku
sbb sbelum ni aku xpernh handle program mcmni.
just susun kursi meja sudeh...
dah pikul sndiri baru tahu, dan pasni
xbleh la komen je mjlis or program orang.
sbb dah tahu,bertapa susahnye nk wat satu program...

TP, walaucmne pun, aku rase seronok..
aku dapat belajar menguruskan tggjawab yg telah diberikan
time kasih kat kawan2 bnyk tunjuk ajar...

n time kasih kat ayah gak memahami aku....

alahai kawan....

8:13 AM Edit This 1 Comment »
lirik bukan sbarang lirix, bg sesiapa yg menghargai kawan, hayatilah lirix ni, klo bleh dngar kat you tube,daripada hijjaz (kawan)

Kawan apalah yang kau kesalkan
Kerana Tuhan kau kehilangan kawan
Kerana kebenaran dihina
Jangan kau ragu dalam keimanan

Kadang-kadang kawan jadi lawan
Kadang-kadang lawan jadi kawan
Apalah disedihkan hati
Setiap insan di dalam kekurangan

Jangan sedih selalu tersisih
Bukan kau saja ditimpa malang
Ingatlah para Rasul mulia
Lebih terseksa menderita
Mereka bahagia dalam derita
Mereka kaya di dalam papa

Mereka memadai dengan Tuhannya
Itulah kebahagiaan
Di waktu sempit seorang diri
Kawan janganlah disedihkan hatimu

Tetapi mereka merasai ramai
Walaupun keseorangan

Jika aku jatuh cinta

10:53 AM Edit This 3 Comments »
ya Allah jika kau jatuh cinta,
cintakalah aku pada seseorang
yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah
kekuataan untuk menyintaimu.

Ya Muhaimin
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati
seseorang yang hatinya tertaut padamu
agar tidak terjatuh aku
dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana
jika aku jatuh hati
jagalah hatiku padanya
agar tidak berpaling daripada hatimu...

Ya Rabbul Izzati
jika aku rindu
rindukanlah aku pada seseorang
yang merindui syahid di dijalanmu...

Ya Allah
jika aku menikmati cinta kekasihMu
janganlah kenikmatan itu melibihi
kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam
terakhirmu..

Ya Allah
jika aku jatuh hati pada kekasihMu
jangan biarkan aku tertatih
dan terjatuh dalam
perjalanan panjang
menyeru menusia kepadamu

Ya allah
jika kau halalkan aku merindui kekasihMu
jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan aku pada cinta hakiki
dan rindu abadi hanya padamu
Amin...

About Usraty

1:52 AM Edit This 0 Comments »
Nama aku ulfa,simple je kan? nama adik berdik aku yg len pun sume pendek2,aku tnye knp, bpak aku ckap sbb name bpak aku pnjang sangat, t kat i/c xckup plak.tp aku bkan nk cite psal diri aku, tu len kali, Ni my siblings name’s.
1- Farhana 5- Zubair 9-Nabila
2-Mukaramah 6- Ulfa 10- Rusydah
3- Abu dzar 7- Tholha 11- Afifah
4-Muaz 8- Wardah

Tgok name2 yg lain,sume simple je, xde muhd, xde ct, xde nurul, sampai dulu aku main tmbah je name aku, jd “Nurul Ulfa’ hehhehhe, ye la, jeles tgok kwan2 yg len, best2 nemenye…tp pape pun, aku bersyukur, nama aku pelik dan senang orang nk ingat aku,yang penting ada makna…huhuhu bwah ni gmbar keluarga aku masa kecik2 dulu tahun 1995, time ni xcukup sorang lagi,aku yg baju kuning tu.



Aku ada 11 siblings, 7 girls, 4 boys n aku yg tengah2, aku ada kakak, ada abg, ada adik laki sorang, dan adik pompuan 4. ramaikan?? Dulu masa kecik2 aku rimas btul,asyik gaduh je, pastu umah selalu bersepah,tensen2, lagi la dulu aku duk umah atuk aku, nenek aku plak selalu je marah kitorang..huhuhu sedey2.. skang da duk umah sndiri, sekmpng ngan nenek ,n skang sume dah besar, sangat seronok, lagi la time raye, sangat meriah.bwah ni ni gmbar terbaru kelaurga aku,tp xde la bru sngat, thun 2005, susah nk ada gmbar yg sume ada,coz susah nk berkumpul.ini pun kurang sorang..







Thun 2004 akak aku yg kedua kawin, dan kini dah ada dua ank, 2005 akak aku yg sulung plak kawin,disusuli abg aku yg ketiga tu plak kawin, n skang ayah aku da ada 4 cucu nk masuk 6,huhuhu sekejap sangat bertambh kan, skang aku da rase seronok sangat ada adik bradik ramai, lagi2 da besar ni, msing2 bleh pk tnggjwab sndiri, so bile cuti je, mak aku goyang kaki je la kat umah.ni plak gmbar cucu2 ayah aku,ada yg xde coz xsempat ambik gmbar lagi...yg atas laki mcm pak lebai tu ank akak aku yg sulung n seblah dia ank abg aku, yg tepi pakai baju kuning 2 plak,ank akak aku yg kedua, n cucu ayah aku yg sulung,dah jadi abg pun,baby boy gak..

Mak bapak aku 2x orang bugis, mak aku org bugis serawak, bapak aku bugis johor, tp asal usul atuk aku belah ayah aku dari indonesia, then nk cite la skit, kisah atuk aku ni, name dia Thahir @ Daeng Taleba bin Daeng Menggati bin Daeng Melukah bin Daeng Patahmanandreng..pelik2 kan namenye, ni la nama2 orang bugis zaman2 dlu, atuk aku ni garang dan sngat baik hati dengan cucunye, tp xlame aku dapat jumpe dia..sebelum aku sekolah atuk aku pergi penghadap Tuhan yg Esa……atuk aku ni ada darah keturunan raja kat sulawesi dulu ( Daeng Patahmanandreng), tp atuk aku xendah pun, mase perang Indonesia ngan belanda, atuk aku diburu oleh askar belanda,coz dlu atuk aku kire pendakwah lah kirenye, sampai la dia kat Malaysia ni dan berkhwin ngan nenek aku yg mase tu umurnye 14 thun…hihihi dan kini aku ada 13 makcik + pakcik, ramaikan, bersepah kat malysia ni, bleh dikatakan seluruh negeri ada makcik+pakcik aku,then nenek aku pun asik melancong sane sini g umah ank2 dia, ntah2 t keluarga aku pun camtu gak kot…hahahaha,skang bleh dikatakan keluarga besar, cucu nenek aku dah nk mencecah 100 org, xtermasuk mentua2 lagi, n cicit lagi,pnjang klo nk cite sal atuk ni,..yang bawah ni gmbar sepupu2 aku, tp ni gmbar yg dah lame,tahun 2003,skarang smakin bertambah lg...hihihi


......................................................................................

Mak aku pulak 4 org adik beradik je, dia ank yg ke 3, tp aku xberape kenal keluarge belah mak aku,coz aku ada yg xkenal sangt,ye la, jumpe xjumpe je, stakat ni sekali je aku g serawak, time 2 aku di ribaan mak aku,time tu aku ank last…mmmm mane nk ingat pape, pastu tahun 1997 mak aku g lg skali tp aku xikut, dia bwak adik2 aku yg bwah aku…. Ye la nk g sume mane la mampu, ayah aku hanya seorang guru, dulu dia ajar sekolah convent, tahun 2000 bapak aku pindah sekolah abg aku yg bisu tu, sbb nk menyelami n memahami abg aku yg semakin meningkat remaja, sampai la skang, baru je nek pngkat jd penolong kanan 2, mak aku plak xberkerja…then baru2 ni,mak aku n ayah aku+adik bungsu g lagi serawak lagi sekali, kami xikut duk umah atuk aku je selama seminggu..….xpela, kitorang pun xkisah…t aku da kawin dah ada kemampuan, nk bpak diorang lg g sane,insyallah….


Ada lagi ni….bnyak nk cite..hihihi yela, dah bnyak ahlinye,kene la cite…. Ramai yg xde abg nk abag,dia kata best…best???? Aku ada 3 abg, abg aku yg Abu Dzar tu dah kawin, n nk msuk ank kedua, dulu dia blajar kat KUIS, after kuis dia sambung kat mesir setahun, dia kawin beberapa bulan sebelum g mesir,isterinye pun same nk g mesir, so akk ipar aku xyah lah risau bile dia kat sane nanti,dan skang dia keje pegawai bhagian zakat kat johor. yang ni gmbar abng aku n isteri dia.



Aku ngan abg aku yg muaz tu, xberapa rapat sangat,ntah la xtau la knp, kekok sngt, dia skang kat UIA ambik Law, ble dia tgok tv, mkan ke or duk mane2 la, aku xbleh nk trut serta,dah mcm orang asing dah..n adik aku laki ni,ada kat KUIS gak ambik Bnking, aku ngan dia bleh tahan rapat,selalu borak2 ngan dia, ni gmmbar aku n adik aku...


Pastu abg aku yg zubair, dulu kecik2 slalu gaduh ngan dia, bkan gaduh besa2 je,sampai tawaf satu umah, sampe nangis2, punca dia kecik je, rebut channel tv, huhuhu tp tu la,masing2 xnk mngalah, t last2 aku yg kene ngan bapak aku…sape yg gaduh ngan dia msti kene mengalah,coz abg aku ni bisu n pekak, kesian kat dia, dulu kecik2 dia normal cam besa,tp disebabkan kecuaian klinik 2, abg aku xdpat diselamatkan, dlu abg aku dmam panas, bwak ke klinik, dia kata xde pape, blik umah smakin truk, bawak kat spital plak,baru dapat tahu, demam panas, then ni la effectnye….alhmdllilh skang dia dah pndai berdikari, dah bekerja kat Shah Alam, under sekolah vokasional…skang aku ksian sngat kat dia, cmne la mase dpan dia t,pasni klo dmam panas jagn pandang enteng, lambat skit buruk padahnya….yg ni gambar abg aku zubair n adik aku wardah


Nk cite ape lg ek….overall aku pling rapat ngan bapak aku, apa2 masalah aku cite kat dia, t la cite pasal aku ngan bpak aku kat post len…da pnjang lebar da ni..huhuhhu

lastly, aku suke keadaan family aku skang, ramai, meriah, mak bapak aku pun da senang skang….then terjawab gak sebhagian, kenapa aku nk kwin awal, ngeh3 aku nk cm nenek aku ni, sempat gak jumpe cicit2 dia sampe skang, then aku sempat jumpe moyang aku,n moyang aku smpat gak jumpe oneng2 (ntah ape name ntah neme slepas cicit tu..aku pun xtau)… selain tu, bpak aku memang glakkan ank dia kawin awal2…hahhaha…aku klo da nmpak ape yg baik, xteragak2 aku nk ikut,hihihi…. xde la, saje je kok.

frenz....

4:59 PM Edit This 3 Comments »


kawan-kawan,jgan jd mcm ni ye....ngeh3

aku pulang

3:00 AM Edit This 1 Comment »
Arini aku bngun pagi skit coz nk settle kan keje umah sebelum gerak pulang ke ukm....,sampai kat bus10 kul 11, nasib ada bus kul 12, pnat tnggu,kul 12.15 baru bus sampai, aku nek bus dngan harapan nk jumpe kawan2 kat kolej,rindu kat diorang,huhuhuhu. kul 2 sampai seremban, lalu aku berkejaran ke ktm, takut hujan smakin lebat, aku msj bibit suh ambik,tp bibit kat umah,pas2 msj fana,dia yg ambik aku..dalam kul 3 lebih aku sampe kolej, memang lapar btul, dalam perjalan 2 ingat nk makn nasi goreng anak dara makck indon tu je...hihihihi, sampe kolej aku nek jaksa, nk bg ole-ole kat diorang,n sempat ajar zul wat kek batik jap...hahahaha. nasib ada ketupat palas adik aku wan, ape lagi aku pun mkan la, sampe xingat nasi ank dara dah..

Dalam kul 4 lebih, sembang ngan mel, ckap psal pointer,aku semakin cuak, dah la kat umah aku asyik mimpi psal pointer aku je, naik trun....pastu bonda masuk dia ckap pointer aku, fana pun mengiyakan..WARRRRRRRRRRRGHHH,nk nangis kat situ gak rasenye...sedey sangat, banyak jatuh, aku baru berangan, klo sem ni nek skit dari sem lepas, bleh la dapat first class, selesa skit...tpiiiiiiiiii, sbaliknye..sob...sob...sob..aku kenelah trima knyataan ni...nk dikatakan sem ni aku struggle gile2 banding sem lepas...huk...huk..huk,xpela ni la yg dikatakan rezki masing2 kan.

Skrang aku dah xbleh duduk ngan selesa, pasni aku kene jadi ulat buku,hahahaha...emmmm xbleh gak kan,t jadi gile plak, t aku jd orang gile genius ukm plak, cane????????

Pape pun, aku kene trima takdir ni dan jdikan sbagai pengajaran di masa akan datang...insyaallah..

dalam keaadaan sedey2 pun, mlm ni aku nk g studium bukit jalil plak hhihihihi, ada perasmian AUG, mintak2 la dapat mengurangkan kesedihan aku ni walaupun skit.....

Tuesday, December 30, 2008

hey...Itu aku

Posted by ulfa at 10:59 PM 4 comments Links to this post
Nk cite psal aku la plak,...
aku kat rumah seorang yg sngat pendiam..xsame ngan akak-akak aku,adik2 aku y glen , akak-akk ble balik umah rajin sembang ngan mak aku, ada je nk cite,same la ngan adik2 aku,yela kan duk asrama, tp aku ni bkan jenis cmtu, aku klo aku rase bnda tu xpenting ,aku xcite, aku lebih suke sndirian, sampi bpak aku ckap aku ni bisu,huk3.. senanye cara mcmtu la, sembang2 lepak2 ngan mak yg merapatkan hubungan ngan mak..aku kekok la ngan mak, xtau la ape sebabnye…ayah aku selalu tegur aku,tentang hubungan aku ngan mak, tp aku xbleh la, aku tetap mcm ni,n skang ada perubahan skit la kot.

Selain tu, aku kat rumah sngat garang ngan adik2 aku, bkan ape, tegas, coz klo aku xtegas adik2 aku xnk dngar ckap aku, bkan nk jd taiko,tp kene la hormt, then sampai la skang ni diorang dngar ckap aku.and effectnye, adik aku yg bungsu n kedua bungsu, xsuke ngan aku,hahahah, nk masuk bilik aku pun tkut,coz aku dah bg warning,klo xde tujuan,jgan masuk blik aku,t dia usik barang2 aku,pastu bersepah,aku xsuke!!!!!…..hahahaha, tp skang aku bleh tolak ansur skit la, da besar kan,nk marah pun xsedap, tp marah la gak, supaya dia beringat skit.. …huhuhu.



Aku lebih rapat ngan ayah aku dari mak aku, apa-ape crita aku suke kongsi ngan ayah aku, xkirelah,pasal cinte ke kawan2 ke ape2 lah, sbb dia lebih memahami jiwa remaja aku, yang paling xdapt aku lupekan, time aku murung sbb kisah hitam aku, bapak aku bnyak membantu aku memulihkan jiwa aku..bnyak bg sokongan pada aku, smakin hari aku smakin syang kat ayah aku, ape yg aku crita dia msti bg nasihat ape yg berlaku pada aku….huhuhuhu sngat sedih, klo aku teringat sal ayah aku, rase nk menitik air mata aku….saaaaaaaaayng ayah…mak pun sayang jugek…

Tp aku kat luar rumah lain plak, aku ngan kwan2 kecoh, becok…. Tu la dunia aku. Dulu time cuti sekolah balik kg, kadang2 aku lebih suke blik umah kawan2 aku dari umah sndiri, seyes aku cakap, kat umah aku jd bisu seribu bahasa, rutin aku pas settle keje umah aku berkurung dalam bilik. Klo aku kat umah kwan, aku ada kawan, teman nk berbual, padahal kat umah ada je adik aku, mak aku nk berbual, tp aku kekok, mgkin aku yg membuatkan keadaan jd kekok...... dan skang dah lain, skang aku kurang suke blik umah kawan2 plak, rase dah besar ni, malu plak duk umah orang, lgipun mak aku lebih memerlukan aku di umah, walaupun dia tiggl berdua je kat umah, saje je nk tgok muke aku ni.... lgpun ayah aku kata sementara aku xkawin lg ni,luangkan la mase ngan mak, sbb mak aku skang dah sunyi, akak2 aku sume dah kawin, dah jarang blik umah....huk2 sedih plak, kesian mak aku...

Biase la tu kan...aku pernh berazam, nk berbaik ngan adik2 aku, supaya dia suke kat aku smule cam diorang ngan akak2 aku, wat mase skang ni xde kesan lg, diorang masih ingat muke singa aku lg,hihihihi,xpe2 memang ambik mase, skit2 pun jd la, aku nk cube jd becok kat umah,nk ceria2, n sewaktu dnganye....insyaallh, chaiyok......

My masu'lun....

Posted by ulfa at 7:06 PM 1 comments Links to this post


kuliah dah pun mule, asemen dah pun dapat,aku smakin xde mase nk uruskan kerja yg tertngguh, tp aku kene laksanakan jugak tnggungjawab yg telah diberikan...
aku kene pndai bahagikan masa, xbleh berat sbelah, aduhhhhh.. beratnye kepala ku... ni baru aku yg peggang program kecik...camnelah kwan2 aku yg len yg ada tnggungjwab yg lebih besar dari aku, kesian kat diorang...
ya Rabbana....
permudahkan lah segala urusanku,
juga urusan kwan2 ku,
sesungguhnya engkau maha mengetahui
setiap ape yg berlaku..
amin ya Rabballalamin....

Friday, December 26, 2008

Di Sini Aku Bermula

Posted by ulfa at 10:54 PM 1 comments Links to this post
start dari thun pertama aku cube mengaktifkan diri,
aku cube join program2 yg ada...

memule skali daripada minggu 3m,
aku msuk netball,
dari situ la aku bermule,ABG SHAH yg handle netball,
alhmdllah,dpat gak main untk kolej..
time kasih abg syah ( abg boy)

pastu, aku join biro sukan,
under ABG DIDI,
time ni la,dia bnyak tunjuk ajar,
ajak join program2 yg ada...
samapailah aku kenal jaksa2 n
kawan2 dari fakulti yg len...
(time kasih abg didi)

sampai la, dapat jd fc minggu mpp,
then kenal ngan junior2
ada yg kenal,ada yg xkenal..hihihi
best sangat...rase cam adik2 sndiri..

habis je minggu mmp,
hubungan aku ngan kwan2 kolej smakin akrab.

dan skang ni plak,
WANN ajak aku join kapreza plak.
xsangka diberi kepercayaan
jd timblan program "hari apresiasi Islam"
ingat nk join jd ajk2 biase je...
hihihi, berat tanggungjawab aku skang ni....
kene bnyak korban cuti...
(time kasih wann)

dalm perkmpungan, bnyak benda yg aku berlajar
time tu la, aku rase ya Allah ketinggalannye aku
sbb sbelum ni aku xpernh handle program mcmni.
just susun kursi meja sudeh...
dah pikul sndiri baru tahu, dan pasni
xbleh la komen je mjlis or program orang.
sbb dah tahu,bertapa susahnye nk wat satu program...

TP, walaucmne pun, aku rase seronok..
aku dapat belajar menguruskan tggjawab yg telah diberikan
time kasih kat kawan2 bnyk tunjuk ajar...

n time kasih kat ayah gak memahami aku....

Thursday, December 25, 2008

alahai kawan....

Posted by ulfa at 8:13 AM 1 comments Links to this post
lirik bukan sbarang lirix, bg sesiapa yg menghargai kawan, hayatilah lirix ni, klo bleh dngar kat you tube,daripada hijjaz (kawan)

Kawan apalah yang kau kesalkan
Kerana Tuhan kau kehilangan kawan
Kerana kebenaran dihina
Jangan kau ragu dalam keimanan

Kadang-kadang kawan jadi lawan
Kadang-kadang lawan jadi kawan
Apalah disedihkan hati
Setiap insan di dalam kekurangan

Jangan sedih selalu tersisih
Bukan kau saja ditimpa malang
Ingatlah para Rasul mulia
Lebih terseksa menderita
Mereka bahagia dalam derita
Mereka kaya di dalam papa

Mereka memadai dengan Tuhannya
Itulah kebahagiaan
Di waktu sempit seorang diri
Kawan janganlah disedihkan hatimu

Tetapi mereka merasai ramai
Walaupun keseorangan

Wednesday, December 17, 2008

Jika aku jatuh cinta

Posted by ulfa at 10:53 AM 3 comments Links to this post
ya Allah jika kau jatuh cinta,
cintakalah aku pada seseorang
yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah
kekuataan untuk menyintaimu.

Ya Muhaimin
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati
seseorang yang hatinya tertaut padamu
agar tidak terjatuh aku
dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana
jika aku jatuh hati
jagalah hatiku padanya
agar tidak berpaling daripada hatimu...

Ya Rabbul Izzati
jika aku rindu
rindukanlah aku pada seseorang
yang merindui syahid di dijalanmu...

Ya Allah
jika aku menikmati cinta kekasihMu
janganlah kenikmatan itu melibihi
kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam
terakhirmu..

Ya Allah
jika aku jatuh hati pada kekasihMu
jangan biarkan aku tertatih
dan terjatuh dalam
perjalanan panjang
menyeru menusia kepadamu

Ya allah
jika kau halalkan aku merindui kekasihMu
jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan aku pada cinta hakiki
dan rindu abadi hanya padamu
Amin...

Sunday, December 14, 2008

About Usraty

Posted by ulfa at 1:52 AM 0 comments Links to this post
Nama aku ulfa,simple je kan? nama adik berdik aku yg len pun sume pendek2,aku tnye knp, bpak aku ckap sbb name bpak aku pnjang sangat, t kat i/c xckup plak.tp aku bkan nk cite psal diri aku, tu len kali, Ni my siblings name’s.
1- Farhana 5- Zubair 9-Nabila
2-Mukaramah 6- Ulfa 10- Rusydah
3- Abu dzar 7- Tholha 11- Afifah
4-Muaz 8- Wardah

Tgok name2 yg lain,sume simple je, xde muhd, xde ct, xde nurul, sampai dulu aku main tmbah je name aku, jd “Nurul Ulfa’ hehhehhe, ye la, jeles tgok kwan2 yg len, best2 nemenye…tp pape pun, aku bersyukur, nama aku pelik dan senang orang nk ingat aku,yang penting ada makna…huhuhu bwah ni gmbar keluarga aku masa kecik2 dulu tahun 1995, time ni xcukup sorang lagi,aku yg baju kuning tu.



Aku ada 11 siblings, 7 girls, 4 boys n aku yg tengah2, aku ada kakak, ada abg, ada adik laki sorang, dan adik pompuan 4. ramaikan?? Dulu masa kecik2 aku rimas btul,asyik gaduh je, pastu umah selalu bersepah,tensen2, lagi la dulu aku duk umah atuk aku, nenek aku plak selalu je marah kitorang..huhuhu sedey2.. skang da duk umah sndiri, sekmpng ngan nenek ,n skang sume dah besar, sangat seronok, lagi la time raye, sangat meriah.bwah ni ni gmbar terbaru kelaurga aku,tp xde la bru sngat, thun 2005, susah nk ada gmbar yg sume ada,coz susah nk berkumpul.ini pun kurang sorang..







Thun 2004 akak aku yg kedua kawin, dan kini dah ada dua ank, 2005 akak aku yg sulung plak kawin,disusuli abg aku yg ketiga tu plak kawin, n skang ayah aku da ada 4 cucu nk masuk 6,huhuhu sekejap sangat bertambh kan, skang aku da rase seronok sangat ada adik bradik ramai, lagi2 da besar ni, msing2 bleh pk tnggjwab sndiri, so bile cuti je, mak aku goyang kaki je la kat umah.ni plak gmbar cucu2 ayah aku,ada yg xde coz xsempat ambik gmbar lagi...yg atas laki mcm pak lebai tu ank akak aku yg sulung n seblah dia ank abg aku, yg tepi pakai baju kuning 2 plak,ank akak aku yg kedua, n cucu ayah aku yg sulung,dah jadi abg pun,baby boy gak..

Mak bapak aku 2x orang bugis, mak aku org bugis serawak, bapak aku bugis johor, tp asal usul atuk aku belah ayah aku dari indonesia, then nk cite la skit, kisah atuk aku ni, name dia Thahir @ Daeng Taleba bin Daeng Menggati bin Daeng Melukah bin Daeng Patahmanandreng..pelik2 kan namenye, ni la nama2 orang bugis zaman2 dlu, atuk aku ni garang dan sngat baik hati dengan cucunye, tp xlame aku dapat jumpe dia..sebelum aku sekolah atuk aku pergi penghadap Tuhan yg Esa……atuk aku ni ada darah keturunan raja kat sulawesi dulu ( Daeng Patahmanandreng), tp atuk aku xendah pun, mase perang Indonesia ngan belanda, atuk aku diburu oleh askar belanda,coz dlu atuk aku kire pendakwah lah kirenye, sampai la dia kat Malaysia ni dan berkhwin ngan nenek aku yg mase tu umurnye 14 thun…hihihi dan kini aku ada 13 makcik + pakcik, ramaikan, bersepah kat malysia ni, bleh dikatakan seluruh negeri ada makcik+pakcik aku,then nenek aku pun asik melancong sane sini g umah ank2 dia, ntah2 t keluarga aku pun camtu gak kot…hahahaha,skang bleh dikatakan keluarga besar, cucu nenek aku dah nk mencecah 100 org, xtermasuk mentua2 lagi, n cicit lagi,pnjang klo nk cite sal atuk ni,..yang bawah ni gmbar sepupu2 aku, tp ni gmbar yg dah lame,tahun 2003,skarang smakin bertambah lg...hihihi


......................................................................................

Mak aku pulak 4 org adik beradik je, dia ank yg ke 3, tp aku xberape kenal keluarge belah mak aku,coz aku ada yg xkenal sangt,ye la, jumpe xjumpe je, stakat ni sekali je aku g serawak, time 2 aku di ribaan mak aku,time tu aku ank last…mmmm mane nk ingat pape, pastu tahun 1997 mak aku g lg skali tp aku xikut, dia bwak adik2 aku yg bwah aku…. Ye la nk g sume mane la mampu, ayah aku hanya seorang guru, dulu dia ajar sekolah convent, tahun 2000 bapak aku pindah sekolah abg aku yg bisu tu, sbb nk menyelami n memahami abg aku yg semakin meningkat remaja, sampai la skang, baru je nek pngkat jd penolong kanan 2, mak aku plak xberkerja…then baru2 ni,mak aku n ayah aku+adik bungsu g lagi serawak lagi sekali, kami xikut duk umah atuk aku je selama seminggu..….xpela, kitorang pun xkisah…t aku da kawin dah ada kemampuan, nk bpak diorang lg g sane,insyallah….


Ada lagi ni….bnyak nk cite..hihihi yela, dah bnyak ahlinye,kene la cite…. Ramai yg xde abg nk abag,dia kata best…best???? Aku ada 3 abg, abg aku yg Abu Dzar tu dah kawin, n nk msuk ank kedua, dulu dia blajar kat KUIS, after kuis dia sambung kat mesir setahun, dia kawin beberapa bulan sebelum g mesir,isterinye pun same nk g mesir, so akk ipar aku xyah lah risau bile dia kat sane nanti,dan skang dia keje pegawai bhagian zakat kat johor. yang ni gmbar abng aku n isteri dia.



Aku ngan abg aku yg muaz tu, xberapa rapat sangat,ntah la xtau la knp, kekok sngt, dia skang kat UIA ambik Law, ble dia tgok tv, mkan ke or duk mane2 la, aku xbleh nk trut serta,dah mcm orang asing dah..n adik aku laki ni,ada kat KUIS gak ambik Bnking, aku ngan dia bleh tahan rapat,selalu borak2 ngan dia, ni gmmbar aku n adik aku...


Pastu abg aku yg zubair, dulu kecik2 slalu gaduh ngan dia, bkan gaduh besa2 je,sampai tawaf satu umah, sampe nangis2, punca dia kecik je, rebut channel tv, huhuhu tp tu la,masing2 xnk mngalah, t last2 aku yg kene ngan bapak aku…sape yg gaduh ngan dia msti kene mengalah,coz abg aku ni bisu n pekak, kesian kat dia, dulu kecik2 dia normal cam besa,tp disebabkan kecuaian klinik 2, abg aku xdpat diselamatkan, dlu abg aku dmam panas, bwak ke klinik, dia kata xde pape, blik umah smakin truk, bawak kat spital plak,baru dapat tahu, demam panas, then ni la effectnye….alhmdllilh skang dia dah pndai berdikari, dah bekerja kat Shah Alam, under sekolah vokasional…skang aku ksian sngat kat dia, cmne la mase dpan dia t,pasni klo dmam panas jagn pandang enteng, lambat skit buruk padahnya….yg ni gambar abg aku zubair n adik aku wardah


Nk cite ape lg ek….overall aku pling rapat ngan bapak aku, apa2 masalah aku cite kat dia, t la cite pasal aku ngan bpak aku kat post len…da pnjang lebar da ni..huhuhhu

lastly, aku suke keadaan family aku skang, ramai, meriah, mak bapak aku pun da senang skang….then terjawab gak sebhagian, kenapa aku nk kwin awal, ngeh3 aku nk cm nenek aku ni, sempat gak jumpe cicit2 dia sampe skang, then aku sempat jumpe moyang aku,n moyang aku smpat gak jumpe oneng2 (ntah ape name ntah neme slepas cicit tu..aku pun xtau)… selain tu, bpak aku memang glakkan ank dia kawin awal2…hahhaha…aku klo da nmpak ape yg baik, xteragak2 aku nk ikut,hihihi…. xde la, saje je kok.

Saturday, December 13, 2008

frenz....

Posted by ulfa at 4:59 PM 3 comments Links to this post


kawan-kawan,jgan jd mcm ni ye....ngeh3

aku pulang

Posted by ulfa at 3:00 AM 1 comments Links to this post
Arini aku bngun pagi skit coz nk settle kan keje umah sebelum gerak pulang ke ukm....,sampai kat bus10 kul 11, nasib ada bus kul 12, pnat tnggu,kul 12.15 baru bus sampai, aku nek bus dngan harapan nk jumpe kawan2 kat kolej,rindu kat diorang,huhuhuhu. kul 2 sampai seremban, lalu aku berkejaran ke ktm, takut hujan smakin lebat, aku msj bibit suh ambik,tp bibit kat umah,pas2 msj fana,dia yg ambik aku..dalam kul 3 lebih aku sampe kolej, memang lapar btul, dalam perjalan 2 ingat nk makn nasi goreng anak dara makck indon tu je...hihihihi, sampe kolej aku nek jaksa, nk bg ole-ole kat diorang,n sempat ajar zul wat kek batik jap...hahahaha. nasib ada ketupat palas adik aku wan, ape lagi aku pun mkan la, sampe xingat nasi ank dara dah..

Dalam kul 4 lebih, sembang ngan mel, ckap psal pointer,aku semakin cuak, dah la kat umah aku asyik mimpi psal pointer aku je, naik trun....pastu bonda masuk dia ckap pointer aku, fana pun mengiyakan..WARRRRRRRRRRRGHHH,nk nangis kat situ gak rasenye...sedey sangat, banyak jatuh, aku baru berangan, klo sem ni nek skit dari sem lepas, bleh la dapat first class, selesa skit...tpiiiiiiiiii, sbaliknye..sob...sob...sob..aku kenelah trima knyataan ni...nk dikatakan sem ni aku struggle gile2 banding sem lepas...huk...huk..huk,xpela ni la yg dikatakan rezki masing2 kan.

Skrang aku dah xbleh duduk ngan selesa, pasni aku kene jadi ulat buku,hahahaha...emmmm xbleh gak kan,t jadi gile plak, t aku jd orang gile genius ukm plak, cane????????

Pape pun, aku kene trima takdir ni dan jdikan sbagai pengajaran di masa akan datang...insyaallah..

dalam keaadaan sedey2 pun, mlm ni aku nk g studium bukit jalil plak hhihihihi, ada perasmian AUG, mintak2 la dapat mengurangkan kesedihan aku ni walaupun skit.....