cabaran....

7:04 AM Edit This 1 Comment »
cak ba..cak ba..
ini lah dia, tenggelam timbul,kalau rase nk menaip.. maka tertaip la ia menjadi satu cerita..kalau mals nk menaip..maka tiada la entry terbaru...( x istiqomah langsung aku ni)

sementara menunggu konvo n kerja tetap.. aku ambil kesempatan cari keje, walaupun kawan-kawan dah pesan xyah kerja, risau ngan kandungan aku.. atas budi bicara suami, suami izinkan jua...

kini dah dapat kerja smentara, tadika Apple bangi, xjauh dari umah aku..
pada awalnya aku merasakan mengajar tadika ni mudah, sebab nganjar budak-budak, A B C je jot....

tapi terlalu awal untuk aku berkata begitu, mungkin itu tadika dulu, sekarang lain, lagi-lagi tadika yang jaga standart, lagi pulak kawasan bangi bandar ilmu ni, fuh...sangat mencabar. meskipun tadika, konsep didikan, silibusnye amat-amat lah tinggi, tambahan pula cabaran daripada ibu bapa yang meletakkan seratu peratus di bahu guru..

tapi ini bukan semua alasan untuk aku mengeluh,
aku terima semua ini sebagai satu cabaran untuk aku menjadi seorang murabbi kelak..

pada awalnya jiran bagi no contect tadika anaknya, katanya kat sana memerlukan guru iqra', aku cuba mendail no yang telah diberi. alhmdllh segala urusan dipermudahkan Allah..

sukacita dimaklumkan, aku terpaksa ajar subject science, english and mathematic..wowowowo,
itu bukan bidang aku...speaking pun terabur..aigooo...walaupun pahit, aku tetap akan cuba sedaya yang mungkin, hampir setiap malam mengadap kamus, susun ayat, ape nk cakap esok...ouch..so embarrassing...( agak-agak, anak aku keluar nanti,dah boleh speaking x?)

yang paling aku suka...
tiap kali meeting, aku dapat banyak ilmu dari owner tadika ( Pn Nolia).
time meeting dia banyak bagi tips-tips dalam mendidik anak, teori-teori and tips mendidik anak, sangat syok, antaranya

* nk bagi anak fokus time blajar= time mandi ke, time main-main ke, suruh anak isi air dalam botol, wat berulang kali supaya dia sentiasa fokus*


* nk bagi anak cepat pengang pencil n kuat pengang pencil= bagi dia perah sponge yang ada air, supaya jari-jari anak kuat*

manyak lagi la...kebanyakkan amalan-amalan orang barat dalam mendidik anaknya, walaupun barat, apa yang baik, kite kongsi-kongsikan..

sehingga ke hari ini..
meski pun letih dengan kesihatan yang tidak menentu..
tapi aku puas... puas mendidikan anak-anak kecil seperti mencorak kain putih..

apa yang aku harapkan...
semoga ilmu yang bermanfaat ini, dapat aku amalkan untuk anak-anak aku kelak, insyallah...

Wednesday, May 18, 2011

cabaran....

Posted by ulfa at 7:04 AM 1 comments Links to this post
cak ba..cak ba..
ini lah dia, tenggelam timbul,kalau rase nk menaip.. maka tertaip la ia menjadi satu cerita..kalau mals nk menaip..maka tiada la entry terbaru...( x istiqomah langsung aku ni)

sementara menunggu konvo n kerja tetap.. aku ambil kesempatan cari keje, walaupun kawan-kawan dah pesan xyah kerja, risau ngan kandungan aku.. atas budi bicara suami, suami izinkan jua...

kini dah dapat kerja smentara, tadika Apple bangi, xjauh dari umah aku..
pada awalnya aku merasakan mengajar tadika ni mudah, sebab nganjar budak-budak, A B C je jot....

tapi terlalu awal untuk aku berkata begitu, mungkin itu tadika dulu, sekarang lain, lagi-lagi tadika yang jaga standart, lagi pulak kawasan bangi bandar ilmu ni, fuh...sangat mencabar. meskipun tadika, konsep didikan, silibusnye amat-amat lah tinggi, tambahan pula cabaran daripada ibu bapa yang meletakkan seratu peratus di bahu guru..

tapi ini bukan semua alasan untuk aku mengeluh,
aku terima semua ini sebagai satu cabaran untuk aku menjadi seorang murabbi kelak..

pada awalnya jiran bagi no contect tadika anaknya, katanya kat sana memerlukan guru iqra', aku cuba mendail no yang telah diberi. alhmdllh segala urusan dipermudahkan Allah..

sukacita dimaklumkan, aku terpaksa ajar subject science, english and mathematic..wowowowo,
itu bukan bidang aku...speaking pun terabur..aigooo...walaupun pahit, aku tetap akan cuba sedaya yang mungkin, hampir setiap malam mengadap kamus, susun ayat, ape nk cakap esok...ouch..so embarrassing...( agak-agak, anak aku keluar nanti,dah boleh speaking x?)

yang paling aku suka...
tiap kali meeting, aku dapat banyak ilmu dari owner tadika ( Pn Nolia).
time meeting dia banyak bagi tips-tips dalam mendidik anak, teori-teori and tips mendidik anak, sangat syok, antaranya

* nk bagi anak fokus time blajar= time mandi ke, time main-main ke, suruh anak isi air dalam botol, wat berulang kali supaya dia sentiasa fokus*


* nk bagi anak cepat pengang pencil n kuat pengang pencil= bagi dia perah sponge yang ada air, supaya jari-jari anak kuat*

manyak lagi la...kebanyakkan amalan-amalan orang barat dalam mendidik anaknya, walaupun barat, apa yang baik, kite kongsi-kongsikan..

sehingga ke hari ini..
meski pun letih dengan kesihatan yang tidak menentu..
tapi aku puas... puas mendidikan anak-anak kecil seperti mencorak kain putih..

apa yang aku harapkan...
semoga ilmu yang bermanfaat ini, dapat aku amalkan untuk anak-anak aku kelak, insyallah...