layakkah aku untuk syurga-Mu

8:49 AM Edit This 1 Comment »
Bismillahirrahmanirrahim...........

to love someone is nothingto be loved by someone is somethingto be loved by someone you loveis Exciting,but to be loved by ALLAH is everything.

Masih ada waktu untuk post, biarpun mencuri masa, setiap kali ingin mengintai blog, Damia sering memanggilku...teringat pesan ayah: " time bujang ni lah, perbanyakkan mengaji, berbakti pada mak, nanti dah kawin dah ada anak, susah dah nk ngaji selalu".. hanya muqadimah, bukan ini yang ingin ku ceritakan..

qabla zalik, ayuh hayati lagu ni jap..
layaaaannnnnn



.


Aku hanya seorang Umar,
kemuliaan ku kerna Islam,
semua ke syurga, kecuali dia,
ku bimbangi dialah diri ku..

Satu rangkap yang amat terkesan pada diriku, Masyaallah, seorang khalifah yang bimbang akan dirinya tidak masuk ke syurga, bagaimana dengan kita yang hanya manusia biasa????

Sejak kebelakangan ni, aku sering mimpi tentang kematian, mimpi arwah puang Mindi ( mak kepada nenek), atok yek ( atuk belah ayah), ada satu ketika tu aku mimpi orang ramai mengusung jenazah, aku hanya ikut daripada belakang, and sebenarnye jenazah tu adalah diriku...teresak-esak aku menangis bila tersedar dari tido, aku betul2 menangis!!!

Ya Ghafar...

Solehahkah aku sebagai isteri Mohd Khairul Anwar?
Solehahkah aku sebagai anak Mohd Lamappanganro dan Rokiah?
Mithalikah aku sebagai Ummi Damia?

sudah cukup solehahkah aku nk msuk syurga-Mu, teringat satu hadis Nabi SAW"

“Apabila seseorang wanita melakukan solat lima waktu, puasa Ramadan, memelihara maruahnya, dan taat suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang kamu kehendaki.”

Seroang wanita memang mudah masuk ke syurga berbanding lelaki. Ini kerana, jika seorang wanita itu betul-betul follow apa yang telah ditetapkan dalam agama islam. Syurga adalah tempatnya,wanita cukup Mudah masuk syurga dengan Syarat Taat kepada suami.


" Ya Allah jangan engkau matikan aku, melainkan di dalam Iman"

Damia Amani

11:26 PM Edit This 1 Comment »
kesinambungan daripada post part 1 & Part 2

Damia Amani bte Mohd Khairul Anwar

hari ke-6
baru pulang dari sepital

yeah..sukenye berpantang di johor


tahniq hari ke-7

tekun Baba cukur rambut..
haluuuus

hari ke 27
ke weeding uncle Muaz

latest
dah 3 bulan lebih.

“Ya Tuhan kami berikanlah kepada kami pasangan dan anak-anak (zuriat) yang menjadi penyejuk mata dan jadikanlah kami pemimpin kepada orang yang bertakwa.”


puteriku sayang part 2

6:37 AM Edit This 2 Comments »
Bismillahirahmannirahhim...

testing..testing.. one two three..
ok line clear, baby sedang matindro (tido dalam bahasa bugis).
nak sambung cerita daripada part 1.

Sampai mane ek..%^%&%&*^(*(*..ok dah dapat line
selepas operate, kene pakai baju wap, time tu bius xabis lagi, badan rase menggigil sangat..ageagegegegege.. ha mcmtu bunyinye, gigi berlage-lage xbleh ketap, rase mcam mayat pun ada, tu yang kene pakai baju wap, dia masukkan wap, untuk saya rase selesa dan panas, tp masih lagi kesejukan, nk dekat 2 jam dalam baju tu, berape kali bangun tido dah, bukak mate tempat yg same juga...dengar2 jugak diorang suruh nurse wad 16 ambik patient, tunggu punye tunggu xde sape yang datamg nk menjemput kembali ke wad...last2 diorang sorong saya ke mane entah (duk sebelah bilik bersalin normal), dengar la diorang push2..ngeri pulak dengar nye, terjerit2..hihihi. duk terbaring kat situ lame jugak, nk tido xsenang, luka operation semakin terase, sakit bangat.....

sambil menahan sakit, sambil tu tgok Dr kehulu hilir menguruskan baby-baby sekalian, termasuk lah baby saya, time tu duk pikir, kalau baby saya bawak naik sekali ke wad, mcmne saya nk jaga dalam keadaan saya yg begini, oh tidak...Alhmdllh, Dr kate baby saya kene tahan wad lain coz pernafasan laju (dalam hati rase syukur) bukan ape risau xdapt menguruskan sendiri. selang beberape minit ada sorang patient amoi vietnam duk sebelah katil saya, dia pun kene operation. dia pandang saya lepastu dia speaking "plung.. pleng..plung..pleng.." lebih kurang cmtu la bahasa vietnam dia..hihihi. saya senyum hanya balas " i'm malaysian", dia ingat saya orang vietnam juga, nk tergelak rase, tp xbleh gelak coz sakit yang amat..selang beberape minit dia pandang lagi, dia cakap " sakit", oh..dia pandai cakpa malysia juga , sembang la sikit2, dia dah duk malysia 3 tahun pandai la jugak, bile dia xpaham soalan saya, dia senyum je..hihihihi..

-------------------------- dipendekkan cerita,---------------------------------------------- naik wad jap 10.45 malm, hari ahad keluar wad, tp baby kene tahan lagi, so berulang tiap2 hari dari bangi ke serdang, then ari selase baru baby keluar, hari rabu ayah ambik balik johor berpantang kat johor....

selepas sepakat ngan husband, nama yang yang dipilih untuk puteri pertama kami ialah
DAMIA AMANI
nama yg xde dalam list time pregnant, asalnye nk bg nama Aisyah...tp entah last minute tukar....hihihi, harapan Ummi & Baba agar damia jadi anak yang solehah, dan sebijak namanya..Isyallah,,

* gambar damia akan di uploud next post, xtranfer lagi dari camera...

puteriku sayang-17/11/2011 part-1

6:13 AM Edit This 0 Comments »
bismillahirahmanirahim....

masih lagi diberikan kesempatan menaip, 1st entry tahun 2012..tahun 2011 hanya 11 entry SAHAJA, hahaha, ape la, serupa mcm xde blog...x x x x , xsempat + malas,2 le penyakitnye..

ok, kembali kepada tajuk Asal...

just nk share pengalaman melahirkan puteri kami..

12/11/2011 (sunday)
at Jeram (rumah mak mentua)
check up kandungan + blood pressure
akhir2 kandungan tetibe dapat hight blood pressure pulak, so kene check 2 kali sehari. Alhmdllh, masih lagi normal 120/90.

14/11/2011 (Monday)
at bangi
check blood pressure lagi, sebelum tu kononnye nk g pasar sekali coz teringin nk makan tempeh masak lada muda, pergi klinik dlu wat check up, tp blood pressure naik sesangat 140/94,wowowowo serta merta DR wat surat ke hospital..wawawa nampaknye kene beli lauk dah siap la gamaknye, then call husband suruh balik untuk hantar ke hospital serdang, sampai sane tnggu agak lame la jugak, tunggu katil kosong katenye, habis check2, kene tahan wad..macam xpercaye duduk kat hospital, 1st time tido kat wad, dlu mase kecik2 teringin duduk wad, sbb best orang datang ziarah bawah buah tangan..hihihi

15-16/11/2011
tiap2 hari check jantung baby, pg2 kul 5 dah kejut, pasang amende ntah namenye, nk tgok bacaan jantung baby. time ni baby baru 36 minggu, tiap2 hari saya tnye bile boleh keluar hospital, kesian kat husband sensorang duduk umah.. tp DR kate xbleh keluar,tunggu 37 minggu coz kene paksa baby keluar, baby xbleh duk lame sangt dalam perut coz kecik sangat, saya xberape paham sangat, ikut je la ape yang terbaik..asalkan anakku selamat tengok dunia ni..hari khamis cukup 37 minggu, suruh husband ambik cuti siap2,coz comfrm baby keluar hari tu..hihii

17/11/2011 (Thurday)
jam 5.30 pagi, dah dikejutkan untuk masukkan ubat, pastu sambung tido, lepas subuh rase sakit sikit2, tp still bleh jalan ke toilet, surau. pkul 8 pg, mcm biase DR datang tnye keadaan camne, time tu masih ok,cume perut memulas-mulas,mybe kesan dari ubat tadi, so saya rehat aje atas katil. Jam 12 check bukaan, baru 2cm, dah le DR tu check teramatla ganas, sabor je la. lepas check tu ke toilet dah ada darah keluar sikit,time tu sya rase normal kot, keluar toilet husband dah datang duk tepi katil, terubat rase sakit ni,hihihi

sembang punya sembang, bergelak ketawa, dalam pukul 12.30, pop!! terase macm belon meletop, mintk suami panggil Dr cepat, nervous, sebelum Dr sampai, meletup lagi sekali, darah + air berlenangan atas katil, husband dah xkeruan, Dr mintak husband jgan panic, tp tgok Dr2 yang panic,mane xnye husband xpanic..hihihihi, lame jugak duk situ, check tekanan darah, sangat tnggi!! xingat berape bacaannye, so kene turun ke labour room.

Dalam labour room, ada jugak Dr merunggut,coz baru 2 cm dah diturunkan, sepatutnye dah 4cm baru masuk labour room, ade yg menjawabkan kene turun jugak coz tekanan darah terlalu tinggi..al-maklum, setiap minit ade yg nk bersalin, so xcukup bilik katenye..kami dengarkan jelah. syukur husband di sisi, rase sakit berkurangan, setiap kali contraction, terpakse stop bersembang jap, coz sakit yang teramat sangat, nk tahu cmne rasenye, setiap kali seminit, perut mcm dipam semakin besar dan mengeras, lepastu sakit sangat, baru la turun semula, barulang-ulang setiap minit. sampai husband kate " tgok ayg mcmni sakitnye, rase mcm xyah baby lagi lepas ni"hihihi, dia pun turut rase sakit same. dapat inject ubat tidur, rase lega sikit,dapat la tido kejap,dalam tido tu dengar la husband call sane sini..hihi geli hati pulak rasenye..

pukul 5.00 ptng
Dr keluar masuk, check bukaan, time tu baru bukak 4cm, aduh lamenye, sorang Dr tu kate ank 1st memang lame n lambat dalam pukul 2pgi nanti, fuh!!! lamenye nk tnggu waktu itu, tp xpe saya tetapkan gagahkan diri demi anak yang tercinta ini. pada mase yang sama diorang tunggu Dr pakar. Dalam pukul 5.30 Dr pakar mai, diorang bincang punya bincang, then mintk panggil husband, ghupenye diorang dah decided nk OPERATE!!! oh tidak.....menangis tiada lagu ( dalam hati je), saya sempat ckap ngan Dr" ala jgan la operate,xnk2"...tp ape kan daya.. terus sign sane sini surat then masuk operating room..

Dalam oprating room....
bius 2x kat tulang belakang, seram sejuk, mengucap bebanyak, mane la tahu ajal saya dalam bilik tu,hiihi.. serta merta separuh badan saya lumpuh, cuba2 jugak nk tendang2,nk tgok respond, langusng xberfungsi kakiku itu. " ready, 1,2,3 ok. start, bermula lah pembedahan. rase macm ditoreh-toreh dengan pisau,tp langsung xde rase sakit. nampak la sikit2 diorang beroperasi belah perut tu, tp samar je, sementara tu, sempat sembang2 ngan entah Dr ke nurse yang duduk di sisi kepale ku.. lame kelamaan rase lemah sangt + nk tido, tp dr xbagi tido, satu mase tu aku rase mcm nk mati,huhu melampau pulak ayt tu, tp betul!! rase macm nyawa nk dicabut,sesak nafas + nk termuntah+ mengeletar, saya cube panggil Dr, lepas bagi bius lagi sekali, Alhalmdllh ok skit, terus tutp mate sebb penat macm bertarung nyawa rasenye.. "Adik..Adik" Dr goncang badan saya, saya pun bukak mate, " jangan tido ye dik".Diorang ingat saya dah mati kot,coz td mengelupuh semacam lepastu tetibe senyap tutp mate..cuak le tu..hihii

Beberape minit kemudian... 1 ,2 ,3...uuuuuwwwweeeeekkkkkk......saya dapat rase diorang keluarkan baby dari perut, kedengaran tangisan anakku..

saya: Dr..Dr
Dr : ye, knp dik?
saya: boy ke girl?
Dr : girl
saya : Alhmdllh( sebak rasenye)

5.48 petang baby dikeluarkan, seberat 2KG...

Alamak!!!! anaku dah bangun!!! so terpakselah sambung part 2..
dada....

sungguh pantas

6:00 AM Edit This 2 Comments »
Pantas sungguh masa berlalu, kini seorang hamba Allah dalam rahimku cukup 28 minggu. dah tiba masa untuk saya mempersiapkan diri untuk menyambut permata hati kami berdua. kalau ikutkan bacaan, start 28 minggu or 7 bulan above, dah kene ready untuk asingkan barang-barang (satu beg) untuk bersalin, coz bila-bila mase je baby boleh keluar..

so saya mulakan langkah dengan menyenaraikan keperluan untuk baby & diri saya sendiri, seterusnya survey barang-barang kat ternet sebelum membeli, al-maklum, ekonomi tidak beberapa kukuh lagi, so kene budjetlah skit.

semalam ke alamanda, kononye nk membeli dah barang-barang penting, etc, tuala, pampers, toiletries, baju, dll. tapi xdapat beli lagi, suami suruh beli kat area klang, kat situ harga jauh beza dengan alamanda. so hanya dapat bawak balik tilam kekabu and barut baby yang telah ditempah kat putrajaya, comel sangt tilamnye, harge pun berpatutan, RM 48 je, kalau kat pasar sampai RM 60-70 pun ada.



28 MINGGU..



Baby semakin aktif menendang, wah.... riang gumbira hati ni setiap kali baby menendang. doa ibu tidak putus-putus mendoakan anakku menjadia anak yang soleh/ solehah. tidak lama lagi dah nak masuk trimester ke-3, perlu banyakkan masa untuk bersembang dengan baby. babay dah boleh menyerap maklumat dengan cepat. time ni jugak, baby ku dah boleh bermimpi, mimpi apa, wallahua'alam..

tabiat nak berjalan je...
sejak akhir-akhir ni, pantang free, sang suami yang menjadi mangsa melayan karenahku yang asyik nak berjalan, xtahu arah kemana, asalakn berjalan, semalam ke subang beraye rumah akk, then ke down town cheras. sempatlah membeli stokin baby yang sangat cute( ,al-jakun punya kisah, sampai bawak ke tido,hihihii) .

Penat berjalan, mengeluh kepenatan pula, balik rumah suami juga menjadi mangsa mengurut kakiku..hihii, kesian abg.....ikutkan aje kehendak isterinye...terima kasih sayang..

cabaran....

7:04 AM Edit This 1 Comment »
cak ba..cak ba..
ini lah dia, tenggelam timbul,kalau rase nk menaip.. maka tertaip la ia menjadi satu cerita..kalau mals nk menaip..maka tiada la entry terbaru...( x istiqomah langsung aku ni)

sementara menunggu konvo n kerja tetap.. aku ambil kesempatan cari keje, walaupun kawan-kawan dah pesan xyah kerja, risau ngan kandungan aku.. atas budi bicara suami, suami izinkan jua...

kini dah dapat kerja smentara, tadika Apple bangi, xjauh dari umah aku..
pada awalnya aku merasakan mengajar tadika ni mudah, sebab nganjar budak-budak, A B C je jot....

tapi terlalu awal untuk aku berkata begitu, mungkin itu tadika dulu, sekarang lain, lagi-lagi tadika yang jaga standart, lagi pulak kawasan bangi bandar ilmu ni, fuh...sangat mencabar. meskipun tadika, konsep didikan, silibusnye amat-amat lah tinggi, tambahan pula cabaran daripada ibu bapa yang meletakkan seratu peratus di bahu guru..

tapi ini bukan semua alasan untuk aku mengeluh,
aku terima semua ini sebagai satu cabaran untuk aku menjadi seorang murabbi kelak..

pada awalnya jiran bagi no contect tadika anaknya, katanya kat sana memerlukan guru iqra', aku cuba mendail no yang telah diberi. alhmdllh segala urusan dipermudahkan Allah..

sukacita dimaklumkan, aku terpaksa ajar subject science, english and mathematic..wowowowo,
itu bukan bidang aku...speaking pun terabur..aigooo...walaupun pahit, aku tetap akan cuba sedaya yang mungkin, hampir setiap malam mengadap kamus, susun ayat, ape nk cakap esok...ouch..so embarrassing...( agak-agak, anak aku keluar nanti,dah boleh speaking x?)

yang paling aku suka...
tiap kali meeting, aku dapat banyak ilmu dari owner tadika ( Pn Nolia).
time meeting dia banyak bagi tips-tips dalam mendidik anak, teori-teori and tips mendidik anak, sangat syok, antaranya

* nk bagi anak fokus time blajar= time mandi ke, time main-main ke, suruh anak isi air dalam botol, wat berulang kali supaya dia sentiasa fokus*


* nk bagi anak cepat pengang pencil n kuat pengang pencil= bagi dia perah sponge yang ada air, supaya jari-jari anak kuat*

manyak lagi la...kebanyakkan amalan-amalan orang barat dalam mendidik anaknya, walaupun barat, apa yang baik, kite kongsi-kongsikan..

sehingga ke hari ini..
meski pun letih dengan kesihatan yang tidak menentu..
tapi aku puas... puas mendidikan anak-anak kecil seperti mencorak kain putih..

apa yang aku harapkan...
semoga ilmu yang bermanfaat ini, dapat aku amalkan untuk anak-anak aku kelak, insyallah...

mabuk!!!

8:48 AM Edit This 0 Comments »
Isnin lepas dah wat check up Dr..alhmdulilah, keaadaan masih stabil...rase mual-muntah xde lagi..

2 minggu berlalu..
keadaan diri semakin teruk..tp masih boleh masak lagi, walaupun lepas masak xlalu nk makan, nampak makanan, kembang tekak jadinya, nk xnak kene la makan juga untuk kesihatan bby ni..

kerja rumah oh kerja rumah..
badan semakin lemah..
nk buat semua terbatas..
kesian suami, banyak mengambil alih tugas ku..
terpaksa beli washer machine, baju semakin bertimbun..
even ada mashine pun, saya tetap xdapt cuci disebbkan kesihatan yang tidak mengizinkan..
terima kasih sayang.....

kesian suami..
mabuk tempias pada dia, suami turut merasai apa yang saya rase, kesian pulak tgok dia..sentiasa mual-mual..

hari semakin hari...
mabuk semakin menjadi.. makan itu ini tak menjadi...
bawak la ape pun..tetap xselera...
pening, mual lesu..tp xnk muntah...
minggu ni saya tidak masak langsung!
sangat mabuk, nk masuk dapur pun rase loya..
kesian suami, melayan diri ini seperti kanak-kanak.
mujurlah sang suami memahami keaadaan ku...
diri ku dilayan macam permaisuri.
terima kasih sayang...


mudah-mudahan keaadaan ini akan pulih secepat mungkin.
mudah-mudahan dipercepatkan hilang mabuk...

ape pun...
besyukur pada yang maha Esa.
memberi zuriat ini...
mengurniakan suami yang penyanyang..

Tuesday, March 20, 2012

layakkah aku untuk syurga-Mu

Posted by ulfa at 8:49 AM 1 comments Links to this post
Bismillahirrahmanirrahim...........

to love someone is nothingto be loved by someone is somethingto be loved by someone you loveis Exciting,but to be loved by ALLAH is everything.

Masih ada waktu untuk post, biarpun mencuri masa, setiap kali ingin mengintai blog, Damia sering memanggilku...teringat pesan ayah: " time bujang ni lah, perbanyakkan mengaji, berbakti pada mak, nanti dah kawin dah ada anak, susah dah nk ngaji selalu".. hanya muqadimah, bukan ini yang ingin ku ceritakan..

qabla zalik, ayuh hayati lagu ni jap..
layaaaannnnnn



.


Aku hanya seorang Umar,
kemuliaan ku kerna Islam,
semua ke syurga, kecuali dia,
ku bimbangi dialah diri ku..

Satu rangkap yang amat terkesan pada diriku, Masyaallah, seorang khalifah yang bimbang akan dirinya tidak masuk ke syurga, bagaimana dengan kita yang hanya manusia biasa????

Sejak kebelakangan ni, aku sering mimpi tentang kematian, mimpi arwah puang Mindi ( mak kepada nenek), atok yek ( atuk belah ayah), ada satu ketika tu aku mimpi orang ramai mengusung jenazah, aku hanya ikut daripada belakang, and sebenarnye jenazah tu adalah diriku...teresak-esak aku menangis bila tersedar dari tido, aku betul2 menangis!!!

Ya Ghafar...

Solehahkah aku sebagai isteri Mohd Khairul Anwar?
Solehahkah aku sebagai anak Mohd Lamappanganro dan Rokiah?
Mithalikah aku sebagai Ummi Damia?

sudah cukup solehahkah aku nk msuk syurga-Mu, teringat satu hadis Nabi SAW"

“Apabila seseorang wanita melakukan solat lima waktu, puasa Ramadan, memelihara maruahnya, dan taat suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang kamu kehendaki.”

Seroang wanita memang mudah masuk ke syurga berbanding lelaki. Ini kerana, jika seorang wanita itu betul-betul follow apa yang telah ditetapkan dalam agama islam. Syurga adalah tempatnya,wanita cukup Mudah masuk syurga dengan Syarat Taat kepada suami.


" Ya Allah jangan engkau matikan aku, melainkan di dalam Iman"

Sunday, March 4, 2012

Damia Amani

Posted by ulfa at 11:26 PM 1 comments Links to this post
kesinambungan daripada post part 1 & Part 2

Damia Amani bte Mohd Khairul Anwar

hari ke-6
baru pulang dari sepital

yeah..sukenye berpantang di johor


tahniq hari ke-7

tekun Baba cukur rambut..
haluuuus

hari ke 27
ke weeding uncle Muaz

latest
dah 3 bulan lebih.

“Ya Tuhan kami berikanlah kepada kami pasangan dan anak-anak (zuriat) yang menjadi penyejuk mata dan jadikanlah kami pemimpin kepada orang yang bertakwa.”


Saturday, March 3, 2012

puteriku sayang part 2

Posted by ulfa at 6:37 AM 2 comments Links to this post
Bismillahirahmannirahhim...

testing..testing.. one two three..
ok line clear, baby sedang matindro (tido dalam bahasa bugis).
nak sambung cerita daripada part 1.

Sampai mane ek..%^%&%&*^(*(*..ok dah dapat line
selepas operate, kene pakai baju wap, time tu bius xabis lagi, badan rase menggigil sangat..ageagegegegege.. ha mcmtu bunyinye, gigi berlage-lage xbleh ketap, rase mcam mayat pun ada, tu yang kene pakai baju wap, dia masukkan wap, untuk saya rase selesa dan panas, tp masih lagi kesejukan, nk dekat 2 jam dalam baju tu, berape kali bangun tido dah, bukak mate tempat yg same juga...dengar2 jugak diorang suruh nurse wad 16 ambik patient, tunggu punye tunggu xde sape yang datamg nk menjemput kembali ke wad...last2 diorang sorong saya ke mane entah (duk sebelah bilik bersalin normal), dengar la diorang push2..ngeri pulak dengar nye, terjerit2..hihihi. duk terbaring kat situ lame jugak, nk tido xsenang, luka operation semakin terase, sakit bangat.....

sambil menahan sakit, sambil tu tgok Dr kehulu hilir menguruskan baby-baby sekalian, termasuk lah baby saya, time tu duk pikir, kalau baby saya bawak naik sekali ke wad, mcmne saya nk jaga dalam keadaan saya yg begini, oh tidak...Alhmdllh, Dr kate baby saya kene tahan wad lain coz pernafasan laju (dalam hati rase syukur) bukan ape risau xdapt menguruskan sendiri. selang beberape minit ada sorang patient amoi vietnam duk sebelah katil saya, dia pun kene operation. dia pandang saya lepastu dia speaking "plung.. pleng..plung..pleng.." lebih kurang cmtu la bahasa vietnam dia..hihihi. saya senyum hanya balas " i'm malaysian", dia ingat saya orang vietnam juga, nk tergelak rase, tp xbleh gelak coz sakit yang amat..selang beberape minit dia pandang lagi, dia cakap " sakit", oh..dia pandai cakpa malysia juga , sembang la sikit2, dia dah duk malysia 3 tahun pandai la jugak, bile dia xpaham soalan saya, dia senyum je..hihihihi..

-------------------------- dipendekkan cerita,---------------------------------------------- naik wad jap 10.45 malm, hari ahad keluar wad, tp baby kene tahan lagi, so berulang tiap2 hari dari bangi ke serdang, then ari selase baru baby keluar, hari rabu ayah ambik balik johor berpantang kat johor....

selepas sepakat ngan husband, nama yang yang dipilih untuk puteri pertama kami ialah
DAMIA AMANI
nama yg xde dalam list time pregnant, asalnye nk bg nama Aisyah...tp entah last minute tukar....hihihi, harapan Ummi & Baba agar damia jadi anak yang solehah, dan sebijak namanya..Isyallah,,

* gambar damia akan di uploud next post, xtranfer lagi dari camera...

Friday, March 2, 2012

puteriku sayang-17/11/2011 part-1

Posted by ulfa at 6:13 AM 0 comments Links to this post
bismillahirahmanirahim....

masih lagi diberikan kesempatan menaip, 1st entry tahun 2012..tahun 2011 hanya 11 entry SAHAJA, hahaha, ape la, serupa mcm xde blog...x x x x , xsempat + malas,2 le penyakitnye..

ok, kembali kepada tajuk Asal...

just nk share pengalaman melahirkan puteri kami..

12/11/2011 (sunday)
at Jeram (rumah mak mentua)
check up kandungan + blood pressure
akhir2 kandungan tetibe dapat hight blood pressure pulak, so kene check 2 kali sehari. Alhmdllh, masih lagi normal 120/90.

14/11/2011 (Monday)
at bangi
check blood pressure lagi, sebelum tu kononnye nk g pasar sekali coz teringin nk makan tempeh masak lada muda, pergi klinik dlu wat check up, tp blood pressure naik sesangat 140/94,wowowowo serta merta DR wat surat ke hospital..wawawa nampaknye kene beli lauk dah siap la gamaknye, then call husband suruh balik untuk hantar ke hospital serdang, sampai sane tnggu agak lame la jugak, tunggu katil kosong katenye, habis check2, kene tahan wad..macam xpercaye duduk kat hospital, 1st time tido kat wad, dlu mase kecik2 teringin duduk wad, sbb best orang datang ziarah bawah buah tangan..hihihi

15-16/11/2011
tiap2 hari check jantung baby, pg2 kul 5 dah kejut, pasang amende ntah namenye, nk tgok bacaan jantung baby. time ni baby baru 36 minggu, tiap2 hari saya tnye bile boleh keluar hospital, kesian kat husband sensorang duduk umah.. tp DR kate xbleh keluar,tunggu 37 minggu coz kene paksa baby keluar, baby xbleh duk lame sangt dalam perut coz kecik sangat, saya xberape paham sangat, ikut je la ape yang terbaik..asalkan anakku selamat tengok dunia ni..hari khamis cukup 37 minggu, suruh husband ambik cuti siap2,coz comfrm baby keluar hari tu..hihii

17/11/2011 (Thurday)
jam 5.30 pagi, dah dikejutkan untuk masukkan ubat, pastu sambung tido, lepas subuh rase sakit sikit2, tp still bleh jalan ke toilet, surau. pkul 8 pg, mcm biase DR datang tnye keadaan camne, time tu masih ok,cume perut memulas-mulas,mybe kesan dari ubat tadi, so saya rehat aje atas katil. Jam 12 check bukaan, baru 2cm, dah le DR tu check teramatla ganas, sabor je la. lepas check tu ke toilet dah ada darah keluar sikit,time tu sya rase normal kot, keluar toilet husband dah datang duk tepi katil, terubat rase sakit ni,hihihi

sembang punya sembang, bergelak ketawa, dalam pukul 12.30, pop!! terase macm belon meletop, mintk suami panggil Dr cepat, nervous, sebelum Dr sampai, meletup lagi sekali, darah + air berlenangan atas katil, husband dah xkeruan, Dr mintak husband jgan panic, tp tgok Dr2 yang panic,mane xnye husband xpanic..hihihihi, lame jugak duk situ, check tekanan darah, sangat tnggi!! xingat berape bacaannye, so kene turun ke labour room.

Dalam labour room, ada jugak Dr merunggut,coz baru 2 cm dah diturunkan, sepatutnye dah 4cm baru masuk labour room, ade yg menjawabkan kene turun jugak coz tekanan darah terlalu tinggi..al-maklum, setiap minit ade yg nk bersalin, so xcukup bilik katenye..kami dengarkan jelah. syukur husband di sisi, rase sakit berkurangan, setiap kali contraction, terpakse stop bersembang jap, coz sakit yang teramat sangat, nk tahu cmne rasenye, setiap kali seminit, perut mcm dipam semakin besar dan mengeras, lepastu sakit sangat, baru la turun semula, barulang-ulang setiap minit. sampai husband kate " tgok ayg mcmni sakitnye, rase mcm xyah baby lagi lepas ni"hihihi, dia pun turut rase sakit same. dapat inject ubat tidur, rase lega sikit,dapat la tido kejap,dalam tido tu dengar la husband call sane sini..hihi geli hati pulak rasenye..

pukul 5.00 ptng
Dr keluar masuk, check bukaan, time tu baru bukak 4cm, aduh lamenye, sorang Dr tu kate ank 1st memang lame n lambat dalam pukul 2pgi nanti, fuh!!! lamenye nk tnggu waktu itu, tp xpe saya tetapkan gagahkan diri demi anak yang tercinta ini. pada mase yang sama diorang tunggu Dr pakar. Dalam pukul 5.30 Dr pakar mai, diorang bincang punya bincang, then mintk panggil husband, ghupenye diorang dah decided nk OPERATE!!! oh tidak.....menangis tiada lagu ( dalam hati je), saya sempat ckap ngan Dr" ala jgan la operate,xnk2"...tp ape kan daya.. terus sign sane sini surat then masuk operating room..

Dalam oprating room....
bius 2x kat tulang belakang, seram sejuk, mengucap bebanyak, mane la tahu ajal saya dalam bilik tu,hiihi.. serta merta separuh badan saya lumpuh, cuba2 jugak nk tendang2,nk tgok respond, langusng xberfungsi kakiku itu. " ready, 1,2,3 ok. start, bermula lah pembedahan. rase macm ditoreh-toreh dengan pisau,tp langsung xde rase sakit. nampak la sikit2 diorang beroperasi belah perut tu, tp samar je, sementara tu, sempat sembang2 ngan entah Dr ke nurse yang duduk di sisi kepale ku.. lame kelamaan rase lemah sangt + nk tido, tp dr xbagi tido, satu mase tu aku rase mcm nk mati,huhu melampau pulak ayt tu, tp betul!! rase macm nyawa nk dicabut,sesak nafas + nk termuntah+ mengeletar, saya cube panggil Dr, lepas bagi bius lagi sekali, Alhalmdllh ok skit, terus tutp mate sebb penat macm bertarung nyawa rasenye.. "Adik..Adik" Dr goncang badan saya, saya pun bukak mate, " jangan tido ye dik".Diorang ingat saya dah mati kot,coz td mengelupuh semacam lepastu tetibe senyap tutp mate..cuak le tu..hihii

Beberape minit kemudian... 1 ,2 ,3...uuuuuwwwweeeeekkkkkk......saya dapat rase diorang keluarkan baby dari perut, kedengaran tangisan anakku..

saya: Dr..Dr
Dr : ye, knp dik?
saya: boy ke girl?
Dr : girl
saya : Alhmdllh( sebak rasenye)

5.48 petang baby dikeluarkan, seberat 2KG...

Alamak!!!! anaku dah bangun!!! so terpakselah sambung part 2..
dada....

Sunday, September 18, 2011

sungguh pantas

Posted by ulfa at 6:00 AM 2 comments Links to this post
Pantas sungguh masa berlalu, kini seorang hamba Allah dalam rahimku cukup 28 minggu. dah tiba masa untuk saya mempersiapkan diri untuk menyambut permata hati kami berdua. kalau ikutkan bacaan, start 28 minggu or 7 bulan above, dah kene ready untuk asingkan barang-barang (satu beg) untuk bersalin, coz bila-bila mase je baby boleh keluar..

so saya mulakan langkah dengan menyenaraikan keperluan untuk baby & diri saya sendiri, seterusnya survey barang-barang kat ternet sebelum membeli, al-maklum, ekonomi tidak beberapa kukuh lagi, so kene budjetlah skit.

semalam ke alamanda, kononye nk membeli dah barang-barang penting, etc, tuala, pampers, toiletries, baju, dll. tapi xdapat beli lagi, suami suruh beli kat area klang, kat situ harga jauh beza dengan alamanda. so hanya dapat bawak balik tilam kekabu and barut baby yang telah ditempah kat putrajaya, comel sangt tilamnye, harge pun berpatutan, RM 48 je, kalau kat pasar sampai RM 60-70 pun ada.



28 MINGGU..



Baby semakin aktif menendang, wah.... riang gumbira hati ni setiap kali baby menendang. doa ibu tidak putus-putus mendoakan anakku menjadia anak yang soleh/ solehah. tidak lama lagi dah nak masuk trimester ke-3, perlu banyakkan masa untuk bersembang dengan baby. babay dah boleh menyerap maklumat dengan cepat. time ni jugak, baby ku dah boleh bermimpi, mimpi apa, wallahua'alam..

tabiat nak berjalan je...
sejak akhir-akhir ni, pantang free, sang suami yang menjadi mangsa melayan karenahku yang asyik nak berjalan, xtahu arah kemana, asalakn berjalan, semalam ke subang beraye rumah akk, then ke down town cheras. sempatlah membeli stokin baby yang sangat cute( ,al-jakun punya kisah, sampai bawak ke tido,hihihii) .

Penat berjalan, mengeluh kepenatan pula, balik rumah suami juga menjadi mangsa mengurut kakiku..hihii, kesian abg.....ikutkan aje kehendak isterinye...terima kasih sayang..

Wednesday, May 18, 2011

cabaran....

Posted by ulfa at 7:04 AM 1 comments Links to this post
cak ba..cak ba..
ini lah dia, tenggelam timbul,kalau rase nk menaip.. maka tertaip la ia menjadi satu cerita..kalau mals nk menaip..maka tiada la entry terbaru...( x istiqomah langsung aku ni)

sementara menunggu konvo n kerja tetap.. aku ambil kesempatan cari keje, walaupun kawan-kawan dah pesan xyah kerja, risau ngan kandungan aku.. atas budi bicara suami, suami izinkan jua...

kini dah dapat kerja smentara, tadika Apple bangi, xjauh dari umah aku..
pada awalnya aku merasakan mengajar tadika ni mudah, sebab nganjar budak-budak, A B C je jot....

tapi terlalu awal untuk aku berkata begitu, mungkin itu tadika dulu, sekarang lain, lagi-lagi tadika yang jaga standart, lagi pulak kawasan bangi bandar ilmu ni, fuh...sangat mencabar. meskipun tadika, konsep didikan, silibusnye amat-amat lah tinggi, tambahan pula cabaran daripada ibu bapa yang meletakkan seratu peratus di bahu guru..

tapi ini bukan semua alasan untuk aku mengeluh,
aku terima semua ini sebagai satu cabaran untuk aku menjadi seorang murabbi kelak..

pada awalnya jiran bagi no contect tadika anaknya, katanya kat sana memerlukan guru iqra', aku cuba mendail no yang telah diberi. alhmdllh segala urusan dipermudahkan Allah..

sukacita dimaklumkan, aku terpaksa ajar subject science, english and mathematic..wowowowo,
itu bukan bidang aku...speaking pun terabur..aigooo...walaupun pahit, aku tetap akan cuba sedaya yang mungkin, hampir setiap malam mengadap kamus, susun ayat, ape nk cakap esok...ouch..so embarrassing...( agak-agak, anak aku keluar nanti,dah boleh speaking x?)

yang paling aku suka...
tiap kali meeting, aku dapat banyak ilmu dari owner tadika ( Pn Nolia).
time meeting dia banyak bagi tips-tips dalam mendidik anak, teori-teori and tips mendidik anak, sangat syok, antaranya

* nk bagi anak fokus time blajar= time mandi ke, time main-main ke, suruh anak isi air dalam botol, wat berulang kali supaya dia sentiasa fokus*


* nk bagi anak cepat pengang pencil n kuat pengang pencil= bagi dia perah sponge yang ada air, supaya jari-jari anak kuat*

manyak lagi la...kebanyakkan amalan-amalan orang barat dalam mendidik anaknya, walaupun barat, apa yang baik, kite kongsi-kongsikan..

sehingga ke hari ini..
meski pun letih dengan kesihatan yang tidak menentu..
tapi aku puas... puas mendidikan anak-anak kecil seperti mencorak kain putih..

apa yang aku harapkan...
semoga ilmu yang bermanfaat ini, dapat aku amalkan untuk anak-anak aku kelak, insyallah...

Monday, April 25, 2011

mabuk!!!

Posted by ulfa at 8:48 AM 0 comments Links to this post
Isnin lepas dah wat check up Dr..alhmdulilah, keaadaan masih stabil...rase mual-muntah xde lagi..

2 minggu berlalu..
keadaan diri semakin teruk..tp masih boleh masak lagi, walaupun lepas masak xlalu nk makan, nampak makanan, kembang tekak jadinya, nk xnak kene la makan juga untuk kesihatan bby ni..

kerja rumah oh kerja rumah..
badan semakin lemah..
nk buat semua terbatas..
kesian suami, banyak mengambil alih tugas ku..
terpaksa beli washer machine, baju semakin bertimbun..
even ada mashine pun, saya tetap xdapt cuci disebbkan kesihatan yang tidak mengizinkan..
terima kasih sayang.....

kesian suami..
mabuk tempias pada dia, suami turut merasai apa yang saya rase, kesian pulak tgok dia..sentiasa mual-mual..

hari semakin hari...
mabuk semakin menjadi.. makan itu ini tak menjadi...
bawak la ape pun..tetap xselera...
pening, mual lesu..tp xnk muntah...
minggu ni saya tidak masak langsung!
sangat mabuk, nk masuk dapur pun rase loya..
kesian suami, melayan diri ini seperti kanak-kanak.
mujurlah sang suami memahami keaadaan ku...
diri ku dilayan macam permaisuri.
terima kasih sayang...


mudah-mudahan keaadaan ini akan pulih secepat mungkin.
mudah-mudahan dipercepatkan hilang mabuk...

ape pun...
besyukur pada yang maha Esa.
memberi zuriat ini...
mengurniakan suami yang penyanyang..