puteriku sayang-17/11/2011 part-1

6:13 AM Edit This 0 Comments »
bismillahirahmanirahim....

masih lagi diberikan kesempatan menaip, 1st entry tahun 2012..tahun 2011 hanya 11 entry SAHAJA, hahaha, ape la, serupa mcm xde blog...x x x x , xsempat + malas,2 le penyakitnye..

ok, kembali kepada tajuk Asal...

just nk share pengalaman melahirkan puteri kami..

12/11/2011 (sunday)
at Jeram (rumah mak mentua)
check up kandungan + blood pressure
akhir2 kandungan tetibe dapat hight blood pressure pulak, so kene check 2 kali sehari. Alhmdllh, masih lagi normal 120/90.

14/11/2011 (Monday)
at bangi
check blood pressure lagi, sebelum tu kononnye nk g pasar sekali coz teringin nk makan tempeh masak lada muda, pergi klinik dlu wat check up, tp blood pressure naik sesangat 140/94,wowowowo serta merta DR wat surat ke hospital..wawawa nampaknye kene beli lauk dah siap la gamaknye, then call husband suruh balik untuk hantar ke hospital serdang, sampai sane tnggu agak lame la jugak, tunggu katil kosong katenye, habis check2, kene tahan wad..macam xpercaye duduk kat hospital, 1st time tido kat wad, dlu mase kecik2 teringin duduk wad, sbb best orang datang ziarah bawah buah tangan..hihihi

15-16/11/2011
tiap2 hari check jantung baby, pg2 kul 5 dah kejut, pasang amende ntah namenye, nk tgok bacaan jantung baby. time ni baby baru 36 minggu, tiap2 hari saya tnye bile boleh keluar hospital, kesian kat husband sensorang duduk umah.. tp DR kate xbleh keluar,tunggu 37 minggu coz kene paksa baby keluar, baby xbleh duk lame sangt dalam perut coz kecik sangat, saya xberape paham sangat, ikut je la ape yang terbaik..asalkan anakku selamat tengok dunia ni..hari khamis cukup 37 minggu, suruh husband ambik cuti siap2,coz comfrm baby keluar hari tu..hihii

17/11/2011 (Thurday)
jam 5.30 pagi, dah dikejutkan untuk masukkan ubat, pastu sambung tido, lepas subuh rase sakit sikit2, tp still bleh jalan ke toilet, surau. pkul 8 pg, mcm biase DR datang tnye keadaan camne, time tu masih ok,cume perut memulas-mulas,mybe kesan dari ubat tadi, so saya rehat aje atas katil. Jam 12 check bukaan, baru 2cm, dah le DR tu check teramatla ganas, sabor je la. lepas check tu ke toilet dah ada darah keluar sikit,time tu sya rase normal kot, keluar toilet husband dah datang duk tepi katil, terubat rase sakit ni,hihihi

sembang punya sembang, bergelak ketawa, dalam pukul 12.30, pop!! terase macm belon meletop, mintk suami panggil Dr cepat, nervous, sebelum Dr sampai, meletup lagi sekali, darah + air berlenangan atas katil, husband dah xkeruan, Dr mintak husband jgan panic, tp tgok Dr2 yang panic,mane xnye husband xpanic..hihihihi, lame jugak duk situ, check tekanan darah, sangat tnggi!! xingat berape bacaannye, so kene turun ke labour room.

Dalam labour room, ada jugak Dr merunggut,coz baru 2 cm dah diturunkan, sepatutnye dah 4cm baru masuk labour room, ade yg menjawabkan kene turun jugak coz tekanan darah terlalu tinggi..al-maklum, setiap minit ade yg nk bersalin, so xcukup bilik katenye..kami dengarkan jelah. syukur husband di sisi, rase sakit berkurangan, setiap kali contraction, terpakse stop bersembang jap, coz sakit yang teramat sangat, nk tahu cmne rasenye, setiap kali seminit, perut mcm dipam semakin besar dan mengeras, lepastu sakit sangat, baru la turun semula, barulang-ulang setiap minit. sampai husband kate " tgok ayg mcmni sakitnye, rase mcm xyah baby lagi lepas ni"hihihi, dia pun turut rase sakit same. dapat inject ubat tidur, rase lega sikit,dapat la tido kejap,dalam tido tu dengar la husband call sane sini..hihi geli hati pulak rasenye..

pukul 5.00 ptng
Dr keluar masuk, check bukaan, time tu baru bukak 4cm, aduh lamenye, sorang Dr tu kate ank 1st memang lame n lambat dalam pukul 2pgi nanti, fuh!!! lamenye nk tnggu waktu itu, tp xpe saya tetapkan gagahkan diri demi anak yang tercinta ini. pada mase yang sama diorang tunggu Dr pakar. Dalam pukul 5.30 Dr pakar mai, diorang bincang punya bincang, then mintk panggil husband, ghupenye diorang dah decided nk OPERATE!!! oh tidak.....menangis tiada lagu ( dalam hati je), saya sempat ckap ngan Dr" ala jgan la operate,xnk2"...tp ape kan daya.. terus sign sane sini surat then masuk operating room..

Dalam oprating room....
bius 2x kat tulang belakang, seram sejuk, mengucap bebanyak, mane la tahu ajal saya dalam bilik tu,hiihi.. serta merta separuh badan saya lumpuh, cuba2 jugak nk tendang2,nk tgok respond, langusng xberfungsi kakiku itu. " ready, 1,2,3 ok. start, bermula lah pembedahan. rase macm ditoreh-toreh dengan pisau,tp langsung xde rase sakit. nampak la sikit2 diorang beroperasi belah perut tu, tp samar je, sementara tu, sempat sembang2 ngan entah Dr ke nurse yang duduk di sisi kepale ku.. lame kelamaan rase lemah sangt + nk tido, tp dr xbagi tido, satu mase tu aku rase mcm nk mati,huhu melampau pulak ayt tu, tp betul!! rase macm nyawa nk dicabut,sesak nafas + nk termuntah+ mengeletar, saya cube panggil Dr, lepas bagi bius lagi sekali, Alhalmdllh ok skit, terus tutp mate sebb penat macm bertarung nyawa rasenye.. "Adik..Adik" Dr goncang badan saya, saya pun bukak mate, " jangan tido ye dik".Diorang ingat saya dah mati kot,coz td mengelupuh semacam lepastu tetibe senyap tutp mate..cuak le tu..hihii

Beberape minit kemudian... 1 ,2 ,3...uuuuuwwwweeeeekkkkkk......saya dapat rase diorang keluarkan baby dari perut, kedengaran tangisan anakku..

saya: Dr..Dr
Dr : ye, knp dik?
saya: boy ke girl?
Dr : girl
saya : Alhmdllh( sebak rasenye)

5.48 petang baby dikeluarkan, seberat 2KG...

Alamak!!!! anaku dah bangun!!! so terpakselah sambung part 2..
dada....

0 comments:

Friday, March 2, 2012

puteriku sayang-17/11/2011 part-1

Posted by ulfa at 6:13 AM
bismillahirahmanirahim....

masih lagi diberikan kesempatan menaip, 1st entry tahun 2012..tahun 2011 hanya 11 entry SAHAJA, hahaha, ape la, serupa mcm xde blog...x x x x , xsempat + malas,2 le penyakitnye..

ok, kembali kepada tajuk Asal...

just nk share pengalaman melahirkan puteri kami..

12/11/2011 (sunday)
at Jeram (rumah mak mentua)
check up kandungan + blood pressure
akhir2 kandungan tetibe dapat hight blood pressure pulak, so kene check 2 kali sehari. Alhmdllh, masih lagi normal 120/90.

14/11/2011 (Monday)
at bangi
check blood pressure lagi, sebelum tu kononnye nk g pasar sekali coz teringin nk makan tempeh masak lada muda, pergi klinik dlu wat check up, tp blood pressure naik sesangat 140/94,wowowowo serta merta DR wat surat ke hospital..wawawa nampaknye kene beli lauk dah siap la gamaknye, then call husband suruh balik untuk hantar ke hospital serdang, sampai sane tnggu agak lame la jugak, tunggu katil kosong katenye, habis check2, kene tahan wad..macam xpercaye duduk kat hospital, 1st time tido kat wad, dlu mase kecik2 teringin duduk wad, sbb best orang datang ziarah bawah buah tangan..hihihi

15-16/11/2011
tiap2 hari check jantung baby, pg2 kul 5 dah kejut, pasang amende ntah namenye, nk tgok bacaan jantung baby. time ni baby baru 36 minggu, tiap2 hari saya tnye bile boleh keluar hospital, kesian kat husband sensorang duduk umah.. tp DR kate xbleh keluar,tunggu 37 minggu coz kene paksa baby keluar, baby xbleh duk lame sangt dalam perut coz kecik sangat, saya xberape paham sangat, ikut je la ape yang terbaik..asalkan anakku selamat tengok dunia ni..hari khamis cukup 37 minggu, suruh husband ambik cuti siap2,coz comfrm baby keluar hari tu..hihii

17/11/2011 (Thurday)
jam 5.30 pagi, dah dikejutkan untuk masukkan ubat, pastu sambung tido, lepas subuh rase sakit sikit2, tp still bleh jalan ke toilet, surau. pkul 8 pg, mcm biase DR datang tnye keadaan camne, time tu masih ok,cume perut memulas-mulas,mybe kesan dari ubat tadi, so saya rehat aje atas katil. Jam 12 check bukaan, baru 2cm, dah le DR tu check teramatla ganas, sabor je la. lepas check tu ke toilet dah ada darah keluar sikit,time tu sya rase normal kot, keluar toilet husband dah datang duk tepi katil, terubat rase sakit ni,hihihi

sembang punya sembang, bergelak ketawa, dalam pukul 12.30, pop!! terase macm belon meletop, mintk suami panggil Dr cepat, nervous, sebelum Dr sampai, meletup lagi sekali, darah + air berlenangan atas katil, husband dah xkeruan, Dr mintak husband jgan panic, tp tgok Dr2 yang panic,mane xnye husband xpanic..hihihihi, lame jugak duk situ, check tekanan darah, sangat tnggi!! xingat berape bacaannye, so kene turun ke labour room.

Dalam labour room, ada jugak Dr merunggut,coz baru 2 cm dah diturunkan, sepatutnye dah 4cm baru masuk labour room, ade yg menjawabkan kene turun jugak coz tekanan darah terlalu tinggi..al-maklum, setiap minit ade yg nk bersalin, so xcukup bilik katenye..kami dengarkan jelah. syukur husband di sisi, rase sakit berkurangan, setiap kali contraction, terpakse stop bersembang jap, coz sakit yang teramat sangat, nk tahu cmne rasenye, setiap kali seminit, perut mcm dipam semakin besar dan mengeras, lepastu sakit sangat, baru la turun semula, barulang-ulang setiap minit. sampai husband kate " tgok ayg mcmni sakitnye, rase mcm xyah baby lagi lepas ni"hihihi, dia pun turut rase sakit same. dapat inject ubat tidur, rase lega sikit,dapat la tido kejap,dalam tido tu dengar la husband call sane sini..hihi geli hati pulak rasenye..

pukul 5.00 ptng
Dr keluar masuk, check bukaan, time tu baru bukak 4cm, aduh lamenye, sorang Dr tu kate ank 1st memang lame n lambat dalam pukul 2pgi nanti, fuh!!! lamenye nk tnggu waktu itu, tp xpe saya tetapkan gagahkan diri demi anak yang tercinta ini. pada mase yang sama diorang tunggu Dr pakar. Dalam pukul 5.30 Dr pakar mai, diorang bincang punya bincang, then mintk panggil husband, ghupenye diorang dah decided nk OPERATE!!! oh tidak.....menangis tiada lagu ( dalam hati je), saya sempat ckap ngan Dr" ala jgan la operate,xnk2"...tp ape kan daya.. terus sign sane sini surat then masuk operating room..

Dalam oprating room....
bius 2x kat tulang belakang, seram sejuk, mengucap bebanyak, mane la tahu ajal saya dalam bilik tu,hiihi.. serta merta separuh badan saya lumpuh, cuba2 jugak nk tendang2,nk tgok respond, langusng xberfungsi kakiku itu. " ready, 1,2,3 ok. start, bermula lah pembedahan. rase macm ditoreh-toreh dengan pisau,tp langsung xde rase sakit. nampak la sikit2 diorang beroperasi belah perut tu, tp samar je, sementara tu, sempat sembang2 ngan entah Dr ke nurse yang duduk di sisi kepale ku.. lame kelamaan rase lemah sangt + nk tido, tp dr xbagi tido, satu mase tu aku rase mcm nk mati,huhu melampau pulak ayt tu, tp betul!! rase macm nyawa nk dicabut,sesak nafas + nk termuntah+ mengeletar, saya cube panggil Dr, lepas bagi bius lagi sekali, Alhalmdllh ok skit, terus tutp mate sebb penat macm bertarung nyawa rasenye.. "Adik..Adik" Dr goncang badan saya, saya pun bukak mate, " jangan tido ye dik".Diorang ingat saya dah mati kot,coz td mengelupuh semacam lepastu tetibe senyap tutp mate..cuak le tu..hihii

Beberape minit kemudian... 1 ,2 ,3...uuuuuwwwweeeeekkkkkk......saya dapat rase diorang keluarkan baby dari perut, kedengaran tangisan anakku..

saya: Dr..Dr
Dr : ye, knp dik?
saya: boy ke girl?
Dr : girl
saya : Alhmdllh( sebak rasenye)

5.48 petang baby dikeluarkan, seberat 2KG...

Alamak!!!! anaku dah bangun!!! so terpakselah sambung part 2..
dada....

0 comments on "puteriku sayang-17/11/2011 part-1"